11 серпня: народний календар і астровісник

11 серпня: народний календар і астровісник

Укрінформ
Сьогодні зважуємо кожен крок, а вночі спостерігаємо зорепад

Цього дня Церква вшановує пам’ять мученика Каллиника Кілікійського, який жив у III-IV століттях. Оскільки ім’я проповідника дуже схоже на назву добре відомої ягоди, яка в цей час саме починає достигати, 11 серпня було ще й святом калини.

Народні прикмети. У давнину 11 серпня називали Туманником, оскільки вранці цього дня були найбільш густі тумани. А це, у свою чергу, обіцяло гарний врожай ячменя і вівса.

А ще в цей день треба було знайти кущ калини та загадати бажання.

Іменинники: Олександр, Костянтин, Михайло, Микола, Роман

3-4-й місячний день. Місяць у знаку Діва. Цей день буде одночасно позитивним і негативним. Тому радять не приймати поспішних рішень і зважувати кожен свій крок.

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1919 і 1956 році: +8,4°С, а найтеплішим у 1992-му: +34,7°С .

Геомагнітна ситуація. Низька геомагнітна активність. Незначні збурення.

Зорепади. Настав час кульмінації найпопулярнішого космічного світлового шоу.

З 11 до 13 серпня очікується максимально щільний метеорний потік Персеїди – цього року за годину можна спостерігати до 60 спалахів.

До речі, якщо у вас немає можливості подивитися на Персеїди офлайн, можна скористатися онлайн трансляцією. Управління метеороїдів NASA в ніч на 12 серпня планує показати їх на Facebook, Twitter та YouTube. Трансляція триватиме з 6.00 до 13.00 за київським часом.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-