29 липня: народний календар і астровісник

29 липня: народний календар і астровісник

Укрінформ
Чому сьогодні не можна було збирати гриби та ягоди, і які справи краще відкласти на інший день

Цього дня церква вшановує пам’ять священомученика Афіногена і десяти його учнів, які постраждали за християнську віру у IV ст. у місті Севастії. Афіноген був єпископом, звернув у християнство багатьох містян. Коли воїни місцевого правителя схопили десятьох його учнів, Афіноген кинувся їм на допомогу і його теж кинули за грати. Афіногена і його учнів після страшенних тортур було страчено.

З цього дня спека поступово зменшується. У народі говорили: "На Афіногена птиці замовкають, а ночі холоднішають".

Існувало повір’я, що цього дня по лісу ходить зоря і підбирає пташине пір’я, тому в ліс не ходили, боячись її потривожити. Також, щоб не здіймати зайвого шуму, не можна було рубати дрова, полювати, збирати ягоди і гриби.

Іменинники - Валентина, Петро, Федір, Павло, Юлія, Яків.

19-й місячний день. Місяць у знаку Овен. День підвищеної імпульсивості. У людський натовп краще не виходити, якщо є можливість - краще взагалі залишитися вдома. Справи, які вимагають точності, радять поки що відкласти, бо якась неврахована дрібничка потім може геть усе зіпсувати.

За даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1923 році: +10,1°С, а найтеплішим у 1936-му: +38,0°С.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-