24 липня: народний календар і астровісник

24 липня: народний календар і астровісник

Укрінформ
Святої рівноапостольної княгині Ольги; дізнаємось, чому цього дня не можна планувати весілля і чому не варто займатися пранням

Православна церква сьогодні вшановує рівноапостольну Ольгу, княгиню Київську. Літописні джерела не повідомляють ні про час народження княгині, ні про її походження, а сповіщають лише, що 903 року «привели Ігореві жону із Пскова, на ім’я Ольга». Дослідники ж припускають, що побралися вони приблизно у 930 році. Після смерті чоловіка стала регентшою при малолітньому Святославі. Ольга ліквідувала древлянське племінне княжіння, упорядкувала збирання данини, організувавши по всій країні князівські погости і осередки судочинства. Під час відвідин Константинополя  урочисто охрестилася в соборі св. Софії. Однак по поверненні до Києва Ольга не робила спроб запровадити християнство як державну релігію Русі - пояснюється це тим, що її син Святослав був переконаним язичником. Померла у липні 969 року в Києві.

Давні перекази нарекли Ольгу хитрою, православна церква долучила її до сонму святих, а сучасні науковці називають її мудрою - інакше як пояснити її тривале перебування при владі.

У цей період часто йшли дощі, які є згубними для сіна, тому й прозвали в народі княгиню Ольгу «сіногнійкою». Селяни молилися святій, просили її послати хорошу погоду, щоб встигнути заготовити сіно і закінчити жнива.

Вважалося, що дощ цього дня обіцяє хороший улов риби, а сонце – до багатого врожаю зернових.

24 липня бажано не прати, щоб не боліли руки. Шлюб, який взяли цього дня, може стати недовгим, а сварка з рідними, навпаки - довготривалою.

Іменинники - Аркадій, Олена, Євфимія, Ольга, Христина.

14-15-й місячний день. Місяць у знаку Водолій. Період гарний для людей, що мають справу з електрикою, електронікою, новими технологіями, для винахідників.

Сприятливий час для спілкування з однодумцями, друзями за інтересами, для проведення усіляких конференцій, для вступу в партії, гуртки, секції, товариства.

І взагалі цей день виключно вдалий для початку будь-якої важливої ​​справи.

День тижня - субота. Добре підходить для домашніх справ і завершення раніше запланованих справ.

За даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1906 році: +9,4°С, а найтеплішим у 1910-му і 1960-му: +34,0°С.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-