Одеський МКФ оголосив нацпрограму та Українську ретроспективу

Одеський МКФ оголосив нацпрограму та Українську ретроспективу

Укрінформ
12-й Одеський міжнародний кінофестиваль, який відбудеться з 14 до 21 серпня, оголосив фільми Національної конкурсної програми та Української ретроспективи.

Про це повідомив 22 липня на першій пресконференції, що відбулася в Києві, програмний консультант ОМКФ Алік Шпилюк, передає кореспондент Укрінформу.

“Щодо Національного конкурсу відбіркова комісія зробила величезну роботу, тому що було представлено понад 250 фільмів, з яких понад 60 були повнометражними, серед них дуже багато дійсно цікавих робіт. У нас є можливість показати 6 повнометражних фільмів і одну програму короткого метру”, - сказав Шпилюк.

Він зазначив, що вперше Гран-прі буде вручатися саме українському фільму з Національної конкурсної програми, головний приз, як завжди, буде даватися за результатами глядацького голосування і отримає статуетку “Золотий Дюк” та 55 тисяч гривень.

“Режисер фільму, який стане переможцем у номінації “Найкращий український повнометражний фільм”, отримає Дюка і 30 тисяч гривень. Найкращому режисеру також буде вручено статуетку Дюк та 30 тисяч гривень. Актор або актриса, які переможуть у номінації “Найкраща акторська робота”, отримають Дюка та 25 тисяч гривень. Режисер найкращого українського короткометражного фільму отримає Дюка та 30 тисяч гривень”, - розповів Шпилюк.

Він додав, що традиційно Національний конкурс оцінюватиме журі Міжнародної федерації кінопреси (FIPRESCI), яке на закритті фестивалю вручить свої дипломи найкращому повнометражному фільму і найкращому короткометражному фільму.

Шпилюк оголосив 6 фільмів, які стануть українськими конкурсантами. Це “Королі репу” - новий фільм Мирослава Латика; “Із зав’язаними очима” Тараса Дроня; “Простір” Дмитра Томашпольського, який був знятий дистанційно у період локдауну і в якому знялися 67 акторів; документальний фільм “Національний музей” Андрія Загданського; “СТОП-ЗЕМЛЯ” Катерини Горностай; “Суперник” Маркуса Ленца.

“Вісім фільмів короткометражного конкурсу об’єднані в одну програму. “Це “Біжи, Таню, біжи” Софії Поліщук; анімація “Непотрібні речі” Дмитра Лісенбарта; документальна стрічка “Друга хвиля” Марії Стоянової; “Татові кросівки” Ольги Журби; “Leopolis Night” Нікона Романченка; “Марія” - режисерський дебют художника-постановника Влада Одуденка; анімація “Тигр блукає поруч” Анастасії Фалілеєвої; “Good Boy” Марії Пономарьової”, - повідомив програмний консультант.

Читайте також: Одеський кінофест оголосив локації та фільм-закриття

За його словами, ще одна важлива програма української частини фестивалю - “Українська ретроспектива: Незалежні”, яка готується разом з Довженко-Центром, цього року представить фільми, які були оцінені кінокритиками в рейтингу найкращих українських фільмів, створених за 30 років Незалежності.

“В ній дві програми — повнометражна і короткометражна. У повнометражній: “Кисневий голод” Андрія Дончика (1991); “Шамара” Наталії Андрійченко (1994); “Приятель небіжчика” В’ячеслава Криштофовича (1995); “Настроювач” Кіри Муратової (2004); “Щастя моє” Сергія Лозниці (2010); “Плем’я” Мирослава Слабошпицького (2014); “Земля блакитна, ніби апельсин” Ірини Цілик (2019)”. У короткометражній: “Як козаки у хокей грали” Володимира Дахна і Тадеуша Павленка (1995), “Лист до Америки” Кіри Муратової (1999), “Йшов трамвай 9" Степана Коваля (2002), “Засипле сніг дороги...” Євгена Сивоконя (2004), “Подорожні” Ігоря Стрембіцького (2005), “Крос” Марини Вроди (2011), “Кохання” Микити Лиськова (2019)", - повідомив Шпилюк.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-