18 липня: народний календар і астровісник

18 липня: народний календар і астровісник

Укрінформ
Преподобного Афанасія Афонського; дізнаємось, для чого виводили молодих хлопців на вулицю дивитися на місяць і що означає, коли місяць «грає»

Нині у православній церкві вшановується пам'ять візантійського ченця Афанасія Афонського. Він народився у Каппадокії. Рано осиротів, був відданий на виховання благочестивій черниці, а після її смерті узятий в Константинополь до двору Романа II, де опанував багато наук. Пізніше прийняв чернечий постриг з ім'ям Афанасій. 958 року він вирушив на гору Афон, де заснував перший монастир, який був освячений 963 року. Монастир мав дуже суворий устав, а сам Афанасій Афонський став його ігуменом. Незабаром після цього побудовано ще три будівлі, стоять вони і по сьогоднішній день.

За своє святе життя преподобний Афанасій удостоївся дару передбачень та дивотворень: знаменням хреста він зціляв хворих і виганяв нечистих духів.

Преподобному Афанасію моляться про зцілення хворих. Просять Афанасія про напоумлення невіруючих родичів, про повернення в лоно православної церкви тих, хто заблукали і потрапили під вплив сект.

На "Афанасіїв днем" було прийнято відзначати свято місяця, і всі прикмети та обряди пов'язані з цим нічним світилом. Свято вважалося чоловічим, тому вночі старі виводили молодих хлопців на вулицю "дивитися, як грає місяць, сили чоловічі збирати". Дивлячись на місяць, люди просили подарувати їм здоров'я, щастя і благополуччя.

З місяцем було пов'язано і безліч прикмет. Якщо місяць "грає", то урожай буде хорошим. Якщо молодий місяць яскраво світить, то восени буде переважно суха і тепла погода. Якщо місяць великий і яскравий, то погода буде сонячною. Маленький і блідий місяць - до затяжних дощів. Якщо в цей день повний місяць, то наступної весни потрібно чекати повені.

Іменинники: Анна, Варвара, Василь, Геннадій, Єлизавета, Кирило, Сергій, Степан.

8-9-й місячний день. Місяць у знаку Скорпіон. Необхідно займатися творчою, інтелектуальною роботою, що вимагає ентузіазму і багато енергії. Період гарний для випробування нової техніки, роботи пов'язаної з вогнем і металом.

Час, коли є можливість вирішити завдання, що довго не піддавалися. Сприятливий період для розкриття таємниць, знаходження загублених речей. Можна розпочати ремонт, пов'язаний з руйнуванням непотрібного і застарілого, але слід бути обережним у поводженні з інструментами.

День тижня - неділя. Якщо в цей день щось змінювати, то варто робити це з великою обережністю.

За даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1989 році: +9,4°; а найтеплішим у 2007-му: +34,3°.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-