16 липня: народний календар і астровісник

16 липня: народний календар і астровісник

Укрінформ
Святих мучеників Мокія і Марка; дізнаємось, що віщує поява Стожарів і для чого цього дня спостерігали за комарами

Мокій і Марк, яких згадують в цей день, жили за часів імператора Максиміана і були вірними християнами. Під час гонінь язичники їх схопили і намагалися змусити поклонятися ідолам. Існує переказ, що коли святих вели до жертовника, то перед ними та їх стражниками вийшла маленька дитина і стала заважати йти. За це останні жорстоко побили безневинне дитя. Бачачи це, Мокій та Марк ще більше зміцнилися в рішенні не вклонятися ідолам, за що їх і стратили.

Ще одна назва цього свята - Стожари. Так наші предки називали скупчення Плеяди в сузір'ї Тельця. Його поява на небі віщувала удачу мисливцям, якщо ж його видно не було - в ліс не варто було вирушати, все одно повернешся ні з чим.

У селах в цей час тривав сінокіс, але з цією справою треба було поспішати: якщо не встигнути до періоду дощів - запасти достатньо корму на зиму не вийде. У цей день часто траплялися грози. Народна мудрість свідчить: «Мокій землю мочить, а Марк на стогу стоїть». Також на Мокія і Марка було прийнято збирати мак. Тому і саме свято за співзвучністю з іменами святих називали Маковим днем. А ще пильно спостерігали за комарами і мошкарою: якщо вони в'ються колами, хороша погода гарантована в найближчі сім діб.

Іменинники - Олександр, Анатолій, Василь, Іван, Костянтин, Никодим.

6-7-й місячний день. Місяць у знаку Терези. Стережіться провокацій. Вас можуть підбивати на підвищену балакучість, на те, щоб ви сказали необдумані слова. А в цей день даремно базікати не можна, і взагалі говорити краще поменше.

Будьте обережнішими зі словами: все, що скажеш, - втілиться в життя. Чого побажаєш вголос комусь або собі - все здійсниться. Особливо небезпечно в цей день брехати. Це дуже скоро стане правдою. Але зате в цей день збудуться і всі благі бажання.

Один з найвідповідальніших днів - закладаються основи отримання результатів. Можна оцінити майбутні плоди своєї праці і скільки ще зусиль доведеться докласти для здійснення задуманого.

День тижня - п'ятниця. Не рекомендується займатися важливими справами. Зачекайте більш сприятливого періоду.

За даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1902 році: +7,8°; а найтеплішим у 1931-му: +35,9°.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-