14 липня: народний календар і астровісник

14 липня: народний календар і астровісник

Укрінформ
Святих Косьми і Даміана, постраждалих в Римі; дізнаємось, для чого незаміжні дівчата використовували гілочки аґрусу і чому ділитися своїм рецептом малинового варення не можна

Нині православні християни згадують святих чудотворців і безсрібників Косьму і Даміана Римських. Дату у народному календарі прозвали бабине (або дівоче) свято, літні кузьминки або просто день Кузьми і Дем'яна.

Даміан із Косьмою були братами, жили в Римі в III столітті. Їхні батьки були цнотливими та благочестивими християнами, в цій вірі і виховали своїх синів. Господь наділив братів здатністю зцілювати людські недуги. Лікували вони хворих людей абсолютно безкорисливо силою молитви. Швидко прославилися брати, а старий римський лікар,  що раніше був їх наставником, став їм заздрити. Покликав братів разом із собою на збір лікарських рослин. Але повів їх у глухі гори, де вбив, скинувши в річку.

Святі є покровителями лікарів, майстрів ковальської справи, домашньої птиці, шлюбу і дітвори.

У давнину в цей день святкували літні кузьминки. Свято це було жіноче і називали його бабиними посиденьками. Збиралися сільські жінки у когось в хаті. Різні страви готували, а потім влаштовували застілля.

Існує народне повір'я, що в день літніх кузьминок виходить чудове малинове варення. Тому рано вранці 14 липня жінки вирушали на збір малини, а вдень потім ставили варити варення. Тільки в день Кузьми і Дем'яна, коли варення ставили, ділитися своїм рецептом не можна було, інакше пропаде вся заготівля.

Незаміжні дівчата в цей день використовували колючі гілочки аґрусу для залучення у своє життя наречених. Потрібно було взяти гілку, підійти до хлопця, який подобається, і непомітно вколоти його. Уже через кілька днів він закохувався в дівчину, а потім і заміж кликав.

Іменинники - Олексій, Василь, Іван, Кузьма, Павло, Петро.

4-5-й місячний день. Місяць у знаку Діва. Час сприятливий для будь-якої кропіткої роботи, що вимагає вдумливого і серйозного підходу. Абсолютно всі напрямки фінансової діяльності, при серйозному підході, як ніколи принесуть відповідну матеріальну винагороду. Успішні будь-які банківські операції та операції з нерухомістю.

День тижня - середа. Цьому дню протегує Меркурій, вісник богів. У середу удача чекає насамперед людей розумової праці. Середа взагалі вдала для будь-якого виду роботи. Особливо ж легко даються розрахунки, робота з комп'ютером, з великим обсягом інформації.

За даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1911 році: +8,0°; а найтеплішим у 1951-му: +33,2°.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-