До 400-річчя Хотинської битви майстер створив з лози панно із козаками та велетенську писанку

До 400-річчя Хотинської битви майстер створив з лози панно із козаками та велетенську писанку

Фото
Укрінформ
У Чернівецькій області до 400-річчя Хотинської битви майстер лозоплетіння створив панно із зображенням запорізьких козаків та велике яйце-писанку з орнаментом Хотинської фортеці.

Про це на своїй сторінці у Фейсбуці повідомляє місцеве видання "Хотинські вісті", передає Укрінформ.

"Знаний майстер лозоплетіння у третьому поколінні Олександр Бродовінський до відзначення 400-річчя Хотинської битви створив панно із зображенням запорізьких козаків, які б’ють у бойові литаври, а також велике яйце-писанку з орнаментом стін нашої славетної фортеці", - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що Олександр продовжує традицію свого роду і навчає свого онука Юрчика виплітати вироби з лози.

Читайте також: «Епоха Героїв»: у Межибожі готуються до фестивалю середньовічної культури

"Мене часто запитують: «Для чого ти це робиш? Кому це потрібно?». Завжди відповідаю, що для людей. Та й мені самому цікаво, що може з цього вийти. Я вирішив відійти від ужиткового лозоплетіння і робити щось цікавіше – художні образи у вигляді картин. Викладав їх світлини у соцмережі і отримав моральну підтримку. Багатьом людям подобалося, і це мене надихнуло", - цитує видання слова майстра Бродовінського.

Він розповідає, що робота із цим матеріалом має свою специфіку, адже існує більше 300 сортів лози і кожен сорт має свої можливості, свою структуру.

"Сам процес роботи мене захоплює, бо набагато цікавіший, ніж підготовка, він займає приблизно 2 тижні. А ось заготівля матеріалу потребує більше часу", - додав майстер.

Починають заготовляти лозу із пізньої осені, коли вже листя опаде і наступають заморозки. Вдома кожен прутик потрібно обрізати, почистити, розділити на три-чотири частини, стягнути серцевину, щоб була тільки лозова стрічка. А також висушити, зварити тощо.

Як повідомляв Укрінформ, у Чернівецькій області цієї осені проведуть триденний фестиваль до відзначення 400-річчя Хотинської битви, де відтворять тогочасні бої за участі гостей із Литви, Польщі, Румунії, Молдови та Туреччини.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-