12 липня: народний календар і астровісник

12 липня: народний календар і астровісник

Укрінформ
Святих апостолів Петра і Павла; що таке мандрики, до чого кує зозуля і змінюємо щось у житті на краще

Завершилася цьогорічна коротка – лише двотижнева Петрівка, і нині в нас Святих і всехвальних первоверховних апостолів Петра і Павла.

Апостоли Петро і Павло з давніх давен є дуже популярними і шанованими покровителями, тому в пантеоні святих традиційно посідають особливе місце. Вони уславилися тим, що після зішестя на них Святого Духа, мандрували світом, несучи благу звістку, та навертаючи у християнство тисячі й тисячі людей. Обидва апостоли загинули мученицькою смертю.

На Петра і Павла українці зазвичай відпочивали. Працювати цього дня було великим гріхом. Натомість веселились, змагались, танцювали. Напередодні, готуючись до свята, наводили лад у своїх оселях і дворах, робили букети і вінки з різних польових квітів, з якими потім йшли до церкви. Також цього дня пекли смачні коржики або пампушки, які в народі називалися мандриками (мандригами), на честь мандрів по світу святих апостолів Петра і Павла.

Однією з традицій на Петра і Павла був звичай "вартувати сонце". Здебільшого, це була молодіжна розвага. Молодь гуртом йшла на околицю села, обирала якесь узвишшя і вдивлялася звідти в небо, щоби якнайшвидше побачити схід сонця. Щасливим мав бути той, хто першим побачить світило.

Якщо на Петра зозуля кує – до лиха; як іде на Петра дощ, то буде гнити картопля; ясно  – рік буде хорошим. Від Петра-Павла розпочинався сінокіс.  

Іменинники – Андрій, Мелітон, Михайло, Павло, Петро.

2–3-й місячні дні. Місяць спокійнісінько росте, він у знаку Лев. Сприятливий період для відвідування ювелірних магазинів, театрів, виставок, але слід уникати зайвих хвилювань. Гарний час і для реалізації честолюбних задумів. Утім не варто вважати, що ваших сил вистачить на все – може забракнути у найвідповідальнішу мить. Як вибудуєте сьогодні взаємини, прорахуєте ту чи іншу ситуацію, в який бік повернете справи, такими вони і будуть упродовж місячного циклу. І якщо хочете щось принципово змінити у своєму житті, то це слід зробити саме сьогодні.

За даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1904 році: +9,4°, а найтеплішим у 1922-му: + 35,1°.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-