5 липня: народний календар і астровісник

5 липня: народний календар і астровісник

Укрінформ
День Уляни і Євсевія, День бікіні, а ще дізнаємось, що вчинив 180 років тому баптистський проповідник з Англії, та що про нього писав Самуїл Маршак

Православна церква 5 липня вшановує пам'ять мучеників Галактіона, його дружини Іуліанії, їх сина Сатурнина, а також єпископа Самосатського Євсевія. Інші назви свята: «Євсевій», «Ульянин день», «День Уляни і Євсевія».

З цього дня починалася заготівля купальниці звичайної, в народі названою котячою дрімотою; у відварі цієї трави вимочували віники для лазні, також таким настоєм знахарі лікували людей. До збору цієї рослини, так само, як і для будь-якої іншої, брали чисті сухий кошик і ніж.

За народними прикметами, якщо цього дня йде дощ, то буде хороший урожай хліба. Якщо домашня птиця чистить та настовбурчує пір'ячко, купається в пилу, то значить, буде дощ і гроза.

День бікіні. 5 липня 1946 року було продемонстровано світу перше бікіні, винайдене французьким інженером Луї Реаром.

Купальні костюми, що складаються з двох частин, існували задовго до 1946 року. Вони прикривали більшу частину тіла і демонстрували лише невелику смужку шкіри на животі. У 1940-х роках красиву жінку часто називали «бомбою». Деякі навіть додавали слово «ядерна». Тоді в моді були два види роздільних купальників, звичайно обидва родом з Франції. Один купальник іменувався «Атом», а інший - «Бікіні». Обидві назви мали пряме відношення до острова Бікіні у Тихому океані, де Сполучені Штати в той час випробували атомні бомби. Зрештою прижилася назва Бікіні.

Баптистський проповідник Томас Кук нині знаний тим, що винайшов організований туризм і у 1841 році відкрив перше в історії туристичне агентство, відоме як Thomas Cook Group.

Кук розробив туристичні маршрути по багатьох європейських містах. У 1865 році він відкрив для співвітчизників Новий Світ, а для американців — батьківщину їх предків. Ім'я Кука стало широко відоме в СРСР після того, як Самуїл Маршак згадав його у своєму вірші «Містер Твістер»: «Есть за границей контора Кука. Если вас одолеет скука, И вы захотите увидеть мир - остров Таити, Париж и Памир…»

Іменинники - Григорій, Геннадій, Євсевій, Уляна, Федір, Василь.

25-й місячний день. Місяць у знаку Телець. День вдалий для торгівлі, судових справ, переїзду або відрядження. Присвятіть себе неспішним справам. Дуже корисна концентрація на духовних проблемах, непогано виспатися і відпочити. Можливе загострення хронічних захворювань.

За даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1893 році: +8,6°, а найтеплішим у 1924-му: +33,7°.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-