2 липня: народний календар і астровісник

2 липня: народний календар і астровісник

Укрінформ
Нині мученика Зосими, Міжнародний день спортивного журналіста, Всесвітній День уфолога, або День НЛО

За народним календарем сьогодні святкують Зосими. Його вважають заступником бджіл. З цього часу бджоли починають заносити мед, заливати соти.

Церква ж вшановує мученика Зосиму, який жив у II столітті у Фракії. За часів правління імператора Траяна почалися переслідування християн. Дізнавшись про це, Зосима прийняв хрещення і залишив військову службу. Правитель Антіохії Доміціан, почувши про те, що воїн Зосима визнав себе християнином, піддав його жорстоким тортурам, але мученик переніс усі випробування. Коли стало зрозуміло, що його не зломити, Зосиму обезголовили.

З цього часу починалося дозрівання хлібів й активна стадія заготовки сіна для худоби. Також 2 липня бджоли починали запасати мед. Останніх наші предки дуже поважали, адже вважали бджіл посланницями бога. Слов’яни наділяли бджіл надзвичайною силою за їх здатність давати людині віск, з якого виготовляли свічки.

Міжнародний день спортивного журналіста відзначається в багатьох країнах світу щорічно 2 липня, починаючи з 1995 року, з ініціативи Міжнародної асоціації спортивної преси (AIPS), яка сьогодні об'єднує майже півтори сотні національних спілок журналістів. Серед них і Асоціація спортивних журналістів України (АСЖУ), що була створена на з’їзді спортивних журналістів країни 1999 року. Сьогодні в рядах АСЖУ близько 600 членів, що представляють усі провідні ЗМІ України. І 100 з них є членами Міжнародної асоціації спортивної преси (AIPS).

Нині увага усіх небайдужих українців прикута до турніру Євро 2020, і саме спортивні журналісти висвітлюють ці змагання так, щоб футбольне свято запам’яталося нам надовго.

Всесвітній День уфолога (День НЛО). Це свято присвячене тим, хто вивчає явища, які не мають логічного пояснення, і об’єкти, яким приписується позаземне походження. Вибір дати для міжнародного свята пов’язаний з тим, що приблизно наприкінці червня або на початку липня 1947 року у пустелі поруч з містечком Розуелл американського штату Нью-Мексико впав дивний об’єкт. Багато хто впевнений, що там розбилася «літаюча тарілка» з інопланетянами.

Іменинники: Тадей, Іван, Марія, Зосима.

22-й місячний день. Місяць у знаку Овен. День гарний для осмислення життєвого досвіду і побудові на цій основі раціональних планів на майбутнє. Спілкування з партнерами і товаришами по службі пройде в позитивному руслі. Хірургічні операції матимуть найсприятливіший результат. Будь-які рани загоюються максимально швидко і без ускладнень.

За даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1908 році: +7,3°, а найтеплішим у 1939: +33,8°.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-