20 червня: народний календар і астровісник

20 червня: народний календар і астровісник

Укрінформ
День Святої Трійці, П’ятидесятниця; Всесвітній день біженців, а ще дізнаємось, для чого ставлять вдома березові гілки

Трійця – одне з дванадцяти головних православних свят. Іноді його ще називають днем зішестя святого Духа, яке провіщав Ісус Христос і яке довело триєдність Бога – Отця, Сина і Святого Духа.

Є у Трійці й інша назва – П'ятидесятниця, яка вказує на дату святкування – на п'ятдесятий день після Великодня. Також в Україні широко вживають назви "Зелені Свята", "Зелена Неділя", "Зіслання Святого Духа".

Храми на Зелені Свята заведено прикрашати зеленню: на підлогу зазвичай кладуть свіжоскошену траву, ікони прикрашають весняними квітами та молодими гілками дерев. Багато віруючих в цей день приносять з собою до церкви кілька гілок берези, щоб освятити їх, а потім поставити у себе вдома. Вважається, що так можна захистити свій дім і себе заразом від усього зла.

Ще одна традиція дня – влаштовувати застілля і запрошувати на торжество всіх родичів, друзів і близьких. До речі, через те, що П'ятидесятниця – це не пісний день, то у господинь є можливість продемонструвати всю свою кулінарну майстерність і порадувати своїх гостей найрізноманітнішими стравами. Однак традиційною стравою на Трійцю був і залишається коровай.

Біженці – це одна з найбільш гострих проблем сучасного світу. Протягом багатьох років різні країни та регіони відзначали власні пам’ятні дні й навіть тижні, присвячені біженцям. Одним з найвідоміших вважається День африканських біженців, який відзначається в кількох країнах 20 червня.

Виражаючи солідарність з Африкою, де перебуває більша частина біженців, Генеральна Асамблея ООН прийняла у 2001 році спеціальну резолюцію, щоб міжнародний День біженців відзначався одночасно з Днем африканських біженців – 20 червня.

Основна частина біженців нині знаходиться в Африці, в зоні афганського конфлікту, на Балканах. Однак, після початку агресії Росії проти України, анексії Кримського півострова і розв’язання кровопролиття на сході України, ескалації конфліктів в азіатському регіоні, кількість біженців досягла рекордних показників за всю сучасну історію, склавши понад 60 мільйонів осіб.

Іменинники: Богдан, Борис, Василь, Віктор, Марія, Степан, Сусанна.

10-11-й місячний день. Місяць у знаку Терези. Сприятливий час для творчості, любові і духовних пошуків. Добре просуваються абсолютно всі, як важливі, так і не дуже, справи. Неприємні події якщо і трапляться, що само по собі малоймовірно, то будуть короткочасними і не принесуть особливо відчутної шкоди.

За даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1978 році: +6,1°; а найтеплішим у 1975-му: +32,8°.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-