На «Книжковому Арсеналі» покажуть фільм «Ульяненко без цензури»

На «Книжковому Арсеналі» покажуть фільм «Ульяненко без цензури»

Укрінформ
Прем’єрний показ фільму «Ульяненко без цензури», що оповідає історію єдиного офіційно забороненого письменника незалежної України, відбудеться на «Книжковому Арсеналі» 24 червня.

Про це Укрінформу розповів один з авторів фільму, кінорежисер Володимир Тихий.

За його словами, цей проєкт з’явився завдяки друзям та колегам Олеся Ульяненка.

Прем’єрний показ фільму «Ульяненко без цензури»

«Це фільм-пам'ять про унікальну культурну постать, про час політичного та культурного розпаду СРСР... Про Олеся Ульяненка існує дуже багато міфів. Наш фільм досліджує деякі з них. Фільмування частково відбувалися у Сполучених Штатах Америки, де мешкають рідна сестра та племінник письменника. Це дозволило отримати унікальні документи, що пролили світло на багато епізодів з життя Ульяненка. Завдяки довгій архівній роботі було зібрано всі доступні матеріали, де фігурує Олесь», - розповів Тихий.

Автор сценарію і один з продюсерів Мирослав Слабошпицький зауважив, що Ульяненко помер у «доайфонну» епоху, 2010 року. «І хоча його друзями були режисери - я і Володя Тихий, ми його не знімали. Тому наша ідея полягала в тому, щоб спробувати вперше зібрати всі хронікальні матеріали з ним», - розповів він у коментарі Укрінформу.

Читайте також: Книжковий Арсенал цьогоріч пройде у гібридному форматі, анонсовані майже 300 подій

За його словами, це фільм для тих, хто хоче більше дізнатися про біографію Ульяненка та дістати уявлення про траєкторію його життєвого шляху. З іншого боку, завдяки режисеру Юлії Шашковій в цьому фільмі є певний портрет епохи.

Прем'єрний показ фільму «Ульяненко без цензури» на «Книжковому Арсеналі» відбудеться 24 червня о 18:00.

Олесь Ульяненко – автор близько 20 романів, народився у Хоролі у 1962 році. У 1997 став наймолодшим лауреатом національної премії ім. Шевченка за роман «Сталінка». У 2006 був підданий анафемі від РПЦ за роман «Знак Саваофа».

У 2009 році роман Ульяненка «Жінка його мрії» був офіційно заборонений як порнографічний і вилучений з продажу. Ульяненко обстоював своє право на свободу творчості у суді. У 2010 році, після перевидання «Жінки його мрії», його знайшли мертвим у своїй квартирі. Обставини смерті письменника багато його друзів вважають підозрілими і до кінця не розслідуваними.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-