6 червня: народний календар і астровісник

6 червня: народний календар і астровісник

Укрінформ
Сьогодні Симеона Дивногорця та День журналіста України

Сьогодні Симеона Стовпника Дивногорця. Цей святий жив у VІ столітті в Антіохії Сирійській. Його мати, яка досить довго не могла завагітніти, ревно молилася Іоаннові Предтечі, просячи про дарування дитини, та пообіцяла присвятити її Богові. Тому з самого дитинства Симеон віддавав перевагу небесному, а не земному, вправляючись у суворих постах та молитвах. Спочатку він був звичайним ченцем у монастирі, а потім обрав більш суворий подвиг, провівши в безперестанній молитві на стовпі 68 років свого життя. Зрештою він досяг великої міри святості й люди звідусіль приходили до нього за зціленням і допомогою. Святого Симеона Дивногорця не слід плутати з іншим Симеоном Стовпником – святим V століття.

На Симеона зазвичай зацвітала шипшина, тому говорили: «Шипшина цвіте – рум’янець року веде». В українців шипшина була символом молодості, любові та краси. До куща з ніжно-рожевими квітами приходили (особливо дівчата), коли мали на серці якусь тугу. Настоєм на квітах шипшини вмивалися, аби обличчя було гожим і рум’яним. Вважалося, що шипшина має чудодійну властивість позбавляти дітей від страху. З цієї рослини готували сиропи, киселі, компоти, а ягоди сушили на зиму.

День журналіста щороку відзначається в Україні 6 червня - в день прийняття Спілки журналістів України в 1992 році до Міжнародної федерації журналістів.

День журналіста - це не тільки професійне свято працівників засобів масової інформації. Це свято загальнонародне, тому що важко уявити сучасне суспільство без інформації, без засобів її передачі, без професійного погляду на події та факти нашого життя.

В Україні протягом останніх років утверджуються нові європейські стандарти журналістики, цивілізований медіа-простір, в якому представлене було б розмаїття ідей і думок. Вітчизняні ЗМІ поступово позбуваються заангажованості й політичної обмеженості. Утім, ще є над чим працювати і журналістам, і читачам, і суспільству в цілому.

Іменинники: Григорій, Олена, Оксана, Микита, Семен, Павлина.

26-й місячний день. Місяць у знаку Телець. Складний, критичний день. Постарайтеся утриматися від будь-якої активної діяльності абсолютно у всіх областях. Краще зберегти життєві сили, ніж розтратити їх на порожню балаканину.

Присвятіть себе посту, стриманості. Забудьте про непотрібні контакти і подивіться на життя тверезим поглядом.

За даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1933 році: +2,9°; а найтеплішим у 1921-му: +32,0°.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-