Франківська облрада просить змінити правила відбору культурних об'єктів до «Великого будівництва»

Франківська облрада просить змінити правила відбору культурних об'єктів до «Великого будівництва»

Укрінформ
Депутати Івано-Франківської обласної ради просять уряд внести до президентської Програми «Велике будівництво» об’єкти культурної спадщини, які знаходяться у комунальній власності.

Як передає Укрінформ, відповідне звернення до Кабінету Міністрів депутати Івано-Франківської обласної ради схвалили на сесії.

«Ми, депутати Івано-Франківської обласної ради, звертаємося до Кабінету Міністрів України щодо внесення змін до Порядку відбору проєктів робіт з реставрації, консервації, ремонту на пам’ятках культурної спадщини, які будуть реалізовані в рамках програми «Велике будівництво», затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 09.12.2020. № 1214. Постановою передбачено, що до участі у відборі допускаються проєкти відповідних пам’яток лише державної форми власності. Ми просимо внести відповідні зміни до зазначеної постанови з метою забезпечення рівних умов доступу державних та комунальних об’єктів культурної спадщини незалежно від їх типів та видів до ресурсів, від яких залежить їх подальше зберігання та розвиток», - йдеться у зверненні депутатів.

На їхнє переконання, сьогодні територіальні громади працюють у складних фінансових умовах, тому рішення про взяття у власність пам’ятки та опіка над нею є проявом свідомого і відповідального ставлення до спільної спадщини.

Народні обранці Прикарпаття також зазначили, що Програма «Велике будівництво» створює унікальні можливості для збереження пам’яток культурної спадщини України, особливо тих, яким загрожує знищення та руйнування.

Читайте також: На Миколаївщині просять включити до «Великої реставрації» 200-річну астрономічну обсерваторію

Як передає кореспондент Укрінформу, депутати вважають, що на Прикарпатті серед об’єктів культурної спадщини, які мають високу мистецьку цінність і туристичну привабливість, є Церква Зішестя Святого Духа в Рогатині, Колегіальний костел Пресвятої Діви Марії в Івано-Франківську та Пнівський замок.

«Вони не є державною формою власності, але подані до Кабміну обласною ОДА з проханням врахувати їх у Програмі «Велике будівництво», - зазначив перший заступник голови Івано-Франківської облради Василь Гладій під час оголошення звернення до уряду.

Як повідомляло агентство, на Прикарпатті в рамках президентської програми «Велике будівництво» до кінця року заплановане будівництво культурно-мистецького центру «Дзбан» в селі Старий Косів. Для реалізації цього проєкту з держбюджету скерували майже 12 млн грн.

Загалом в Україні у 2021 році планується відновлення 20 об’єктів культурного спрямування в рамках програми Президента Володимира Зеленського «Велике будівництво».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-