В Аккерманській фортеці бізнесмен облаштував каналізацію, яка може пошкодити пам'ятку

В Аккерманській фортеці бізнесмен облаштував каналізацію, яка може пошкодити пам'ятку

Фото
Укрінформ
На території Цивільного двору Аккерманської фортеці, включеної півтора роки тому в Попередній список всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, виявлені факти порушення законодавства України про охорону об'єктів культурної спадщини.

Про це повідомив одеський історик-дослідник Андрій Красножон на своїй сторінці у Фейсбуці, передає Укрінформ.

«У ході огляду території Аккерманської фортеці виявлено кричущі факти порушення закону України про охорону пам'яток, які підпадають під дію ч. 3 ст. 298 (умисне руйнування пам'ятки археології) Кримінального кодексу України», - зазначив доктор історичних наук Красножон.

За його словами, зокрема, виявлена самовільно облаштована каналізація, яка може загрожувати безпеці археологічного об'єкту.

Читайте також: Замок Любарта: цикл «Фортеці України»

«На території Цивільного двору від прибудованого до стіни другої половини 15 століття орендарем кіоску відведено самовільний стік каналізаційних вод у стічну яму, яка ним же й розкопана, без будь-яких, звичайно, погоджень (які в цьому випадку не були можливі навіть теоретично)», - уточнив учений.

Готую депутатський запит у відповідні органи, підсумував депутат Одеської облради Красножон.

Слід зазначити, що в квітні поточного року Одеська обласна рада призначила нового директора КП «Фортеця» Сергія Омельченка, з яким Красножон оглянув територію цього археологічного об'єкта.

Як повідомлялося, у вересні 2019 року Аккерманська фортеця офіційно була включена до Попереднього списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Вчені вважають, що ця фортеця відповідає не менш як трьом критеріям ЮНЕСКО: об'єкт відображає важливість взаємозв'язку людських цінностей і розвитку містобудування. Пам'ятка є архітектурним ансамблем, який ілюструє важливі етапи в історії людства, а також пов'язана з подіями та традиціями.

Середньовічна фортеця перевищує за своїми розмірами всі подібні фортифікаційні споруди України. Периметр її стін становить 2,5 кілометра, а загальна площа - більш як 9 гектарів. Товщина стін коливається від 1,5 до 5 метрів, а висота стін і веж - від 5 до 15 метрів. З півночі фортечні стіни майже впритул підступають до Дністровського лиману. Інші три сторони фортецю оточує рів, сучасна глибина якого сягає 13-14 метрів.

Фото: Андрій Красножон, Facebook

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-