В ЮНЕСКО закликають підтримати українські музеї під час пандемії

В ЮНЕСКО закликають підтримати українські музеї під час пандемії

Укрінформ
Експерти ЮНЕСКО закликають підтримати музеї, оскільки їх доходи під час пандемії коронавірусу скоротилися вдвічі.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Новини ООН.

У 2020 році музеї в середньому не працювали 155 днів, а на початку цього року деякі з них змушені були знову закрити свої двері.

У результаті відвідуваність в середньому знизилася на 70%, а доходи музеїв скоротилися на 50%.

Експерти ЮНЕСКО уточнюють, що минулого року на тлі пандемії музеї були повністю закриті в 29 країнах, зокрема Німеччині, Литві, Туреччині й Узбекистані. Ще в 43 трьох країнах, зокрема Вірменії, Азербайджані, Грузії, Молдові, Росії, Китаї, Україні і Великій Британії, більшу частину року музеї працювали обмежену кількість днів або годин. І лише в 14 країнах, наприклад у Камеруні і Танзанії, музеї не закривалися і не змінювали графік роботи.

Більше того, в Азербайджані і в Україні кількість відвідувачів музеїв зменшилася на понад 90%.

Відзначається, що у зв'язку з пандемією і спричиненою нею економічною кризою приблизно в половині країн на 40% скоротилося державне фінансування музеїв.

Читайте також: У Ризі відкриється музей, який не можна побачити

Експерти занепокоєні таким станом справ, адже музеям зараз дуже важко продовжувати роботу зі збереження своїх колекцій, забезпечення їх безпеки і розвитку відносин з громадськістю.

«У розпалі кризи ми не повинні забувати про те, як важливо забезпечити загальний доступ до культури і зберегти нашу спільну спадщину в усьому її розмаїтті. Держави повинні надавати підтримку музеям у цей скрутний період, здійснюючи сміливу культурну політику», - сказала глава ЮНЕСКО Одре Азуле.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-