7 квітня: народний календар і астровісник

7 квітня: народний календар і астровісник

Укрінформ
Сьогодні Благовіщення; що суворо заборонялося робити цього дня і чому не варто сумувати за тим, що втрачено   

Нині Благовіщення – дивовижне за красою свято чистоти й надії, присвячене Пресвятій Богородиці – недарма одним із його символів є біла королівська лілія. За Євангелієм цього дня архангел Гавриїл сповістив Діві Марії звістку про народження Нею Спасителя світу – Ісуса Христа. У багатьох слов’янських народів Благовіщення називається Світанком Великодня, Напівпасхою.

Благовіщення символізувало початок весняно-літнього півріччя, мить «відкриття» землі, пробудження, проростання. Вважалося, що до Благовіщення не можна чіпати землю. В деяких регіонах палили «благовіщенські багаття», які мали б убезпечити всіх членів родини від хвороб, ворогів і нечистої сили. На Закарпатті спалювали старі віники, а ґазда мусив сидіти вдома, аби й бджоли не полишили своїх вуликів. Цього дня заборонялося проливати на підлогу воду, щось позичати, шити, пекти. На Поліссі молодь «гукала весну», а дівчата ходили по селі взявшись за руки й співали веснянки.

На Благовіщення ніколи не полювали – «тоді сам чорт мисливця водить», а яйця, знесені цього дня куркою чи качкою, викидали в річку, «бо може чортеня вилупитися». Щоправда, на Рівненщині такі яйця освячували, а потім з’їдали, щоб «не боятися грому». У гості теж не ходили. Жінку, яка наважиться ступити на чужий поріг цього дня, однозначно вважали відьмою.

Примічали погоду: «Яка погода на Благовіщення, така й на Великдень».

А ще на Благовіщення послаблявся піст – дозволялося їсти рибу.

Іменинник сьогодні Тихін.

25-й місячний день. Найліпше було б провести цей день на природі і в тиші. Але це в ідеалі. Коли ж ідеал (чи ми від нього) доволі далеко, то мусимо підлаштовуватися під ситуацію. Завершуйте старі проєкти, плануйте нові, але з початком відтермінуйте: невдовзі можуть з’явитися певні нюанси, які можуть суттєво вплинути на загальний перебіг справ. Слід довіряти своїй інтуїції, серце підкаже як правильно вчинити в тій чи іншій ситуації. А ось розум і логічні конструкції в цей період можуть підвести. Небажані надмірні фізичні навантаження. Не сумуйте за тим, що сьогодні втратите – невдовзі знайдете щось більш цінне. Зі святом!

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1929 році: – 5,8°, а найтеплішим у 1975-му - +26,5°.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-