5 квітня: народний календар і астровісник

5 квітня: народний календар і астровісник

Укрінформ
Сьогодні Никона і Олени; виганяймо з усіх закапелків нечисту силу, дивімося в небо і крутімо педалі. 

Розпочалася четверта седмиця Великого посту, Хрестопоклонна. А ще сьогодні преподобного Никона, ігумена Києво-Печерського і преподобної Єлени Києво-Флорівської, яку називають «хранителькою Києва». Преподобний Никон жив у ХІ столітті й був першим учнем і сподвижником Антонія, засновника Києво-Печерського монастиря, а також постригав у монахи Феодосія Печерського. Мощі святого покояться в Ближніх печерах Києво-Печерської лаври. Щодо Єлени Києво-Флорівської, то звали її Катериною і була вона генеральською дочкою. Ледве дівчині виповнилося 16 років, як вона втекла з дому й прийняла чернецтво. 60 років прожила в Києві, де була черницею Флорівського монастиря. Нині мощі преподобної Єлени покояться в головному Флорівському храмі.

Здавна на Никона прибирали оселі та обійстя: підмітали, вимітали, мили, чистили, витрушували, мастили. Особливу увагу приділяли усіляким закуткам і закапелкам, вважаючи, що саме там і ховається нечиста сила. Там кропили свяченою водою і прив’язували сухі пучки полину і м’яти.

О цій порі, перед Благовіщенням, поверталися з теплих країв лелеки. Побачити їх цього дня було гарною прикметою.

Іменинники сьогодні Олена, Олексій, Варвара, Ілля.

Місяць у Козерозі, 23-й місячний день з важкою енергетикою, але нехай вам це не завадить у жодній справі. Однак майте на увазі, що розпочинати щось нове і дуже важливе не варто. Також остерігайтеся в цей період когось критикувати. Дивуйтеся звичному, знаходьте в ньому щось нове і несподіване. Дні Козерога за Місяця, що спадає – найкращі для догляду за шкірою, тож на часі візит до косметолога.  І настанова від одного дуже розумного чоловіка: «Життя – це як їзда на велосипеді. Щоб утримати рівновагу, ти маєш продовжувати рухатися». Тож крутіть педалі, тримайте рівновагу і мчіть уперед! Але спочатку пересвідчіться, що ви не на велотренажері.

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1944 році – -7,5°, а найтеплішим у 1946-му - +22,6°.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-