3 квітня: народний календар і астровісник

3 квітня: народний календар і астровісник

Укрінформ
Нині святого Фоми; спостерігаємо за хмарами, сіємо моркву і лайфхак про картоплю

Нинішня субота, так само як і минула та наступна, поминальна. А ще сьогодні святителя Фоми, патріарха Константинопольського. Цей святий жив наприкінці VI – початку VII століть. Якось під час хресної ходи він побачив видіння: у небо злетіли величезні хрести, які почали розгойдуватися, вдаряючись один об інший, а потім розбиватися й падати. Преподобний Феодор Сікеот розтлумачив це видіння як майбутні біди Церкви, її руйнацію та розколи. Фома засумував і попросив Феодора, аби той помолився, щоб йому не бачити майбутнього лиха. Фома упокоївся в 610 році, а невдовзі Візантійська імперія вступила у війну з Персією, Єрусалим був захоплений військами Хосрова ІІ, а Чесний і Животворящий Хрест Господній був вивезений із міста. Так справдилося видіння Фоми і пророцтво Феодора.

Цього дня українці не святкували, натомість казали: «У поле вирушай, козаче, - вже весна галопом скаче». Примічали погоду: якщо вранці хмариться, але до обіду проясніє і з’являться купчасті хмари – завтра буде сонячна погода.

Іменинники нині Кирило, Яків, Фома.

21-й місячний день, Місяць у Козерозі. Активний і плідний день. Принаймні, так має бути, а як буде насправді – побачимо. Колір медитації – зелений, енергія цих днів стимулюватиме холоднокровну серйозну діяльність. А ще в дні Козерога дуже добре сіяти коренеплоди, наприклад моркву, насіння якої не боїться холодної землі. Місяць спадає, а «дні коренів» – це Діва, Тілець і Козеріг. Сприятливими будуть і «дні плодів» (Овен, Лев, Стрілець). Щодо картоплі, то її, як і будь-який інший коренеплід, теж найліпше садити за спадаючого Місяця, але ідеальним буде знак Риб (хоча це й «знак листя»), особливо на третій день після повні.

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1931 році – -10,4°, а найтеплішим у 1990 році: +25,0°.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-