2 квітня: народний календар і астровісник

2 квітня: народний календар і астровісник

Інфографіка
Укрінформ
Сьогодні святої Світлани; п’ємо святу воду, шукаємо струмок у лісі та чим нині зайняті Венера і Меркурій

Хтось сказав, буцімто щовесни мудрий підіймається все вище і вище… Тож нехай буде саме так, а не інакше. А в нас нині мучениці Фотинії (Світлани) або, як казали в народі – Фотинії-криничниці. Фотинія була тією самарянкою з Євангелія, яку Христос зустрів біля колодязя Якова. Познайомившись зі Спасителем, Фотинія увірувала в Нього, розповіла про Месію своїм рідним і знайомим і стала ревною християнкою. Згодом римляни за віру стратили жінку, а також двох її синів і чотирьох сестер, кинувши до глибокого колодязя (щоправда, це лише легенда). Саме ці два факти й призвели до того, що в народній свідомості Фотинія асоціювалася з колодязем. П’ята неділя після Великодня теж присвячена Фотинії-самарянці.

Цього дня наші пращури особливу увагу приділяли колодязній воді, вважаючи, що вона набуває цілющих властивостей. Обов’язково треба було вмитися свіжою колодязною водою, яку набирали ще нарозвидні, а також випити кухоль води натщесерце. Існувало повір’я, що сьогоднішня вода позбавляє від багатьох хвороб, особливо від лихоманки. Добрим знаком цього дня було побачити і водну поверхню – озеро, річку, море, океан, навіть невеличкий лісовий струмочок.

З іменинами вітайте: Марію, Світлану, Віктора, Олександру, Максима, Уляну.

20-й місячний день, Місяць у Стрільці. Венера тікає від Сонця, а Меркурій готується перейти від Риб у знак Овна і це головне. Риби – доволі дискомфортний для Меркурія знак, тому перед тим, як його остаточно залишити, він може підкинути в інформпростір ще якусь безглузду новину, яка викличе чергову поляризацію думок і оцінок. Тобто, сварки триватимуть. Нинішній день доволі нейтральний, хоча, знову ж таки, можливі несподіванки. Одним словом, бережіть нерви!

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1931 році – -8,8°, а найтеплішим у 1990-му –  +22,0°.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-