Студенти обирають «Шерлока» і «Статеве виховання»

Студенти обирають «Шерлока» і «Статеве виховання»

Укрінформ
Які серіали дивиться сучасна українська молодь?

Серіали… В уявленні багатьох людей вони все ще асоціюються з другосортними мильними операми й мелодрамами, де сюжет є одноманітним та актори грають здебільшого відверто нездарно. Хоча насправді – це далеко не так. Зараз серіали неймовірно різноманітні за жанрами, формою та подачею. І цікавлять вони не тільки домогосподарок, а й ширшу аудиторію – наприклад, студентів. Але що саме вони полюбляють дивитися? Це я й вирішила запитати в студентів Інституту журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка.

НАДАЮТЬ ПЕРЕВАГУ САЙТАМ З ПІРАТСЬКИМ КОНТЕНТОМ, АЛЕ ПОТРОХУ ПЕРЕХОДЯТЬ НА ЛІЦЕНЗІЙНІ СТРІМІНГОВІ ПЛАТФОРМИ

Перед тим, як оприлюднити їхній топ зарубіжних та українських серіалів, розповім також про деякі речі, з яких можна зробити цікаві висновки.

Багато хто каже, що молодь увесь час проводить за соцмережами та серіалами, не відриваючись від комп’ютерів та телефонів. Але опитування доводить, що це не так. Згідно з ним, більшість студентів дивляться серіали в середньому півтори-дві години в день. З огляду на те, що здебільшого в драмах одна серія триває приблизно годину, то цей показник можна вважати нормальним. Дехто ж витрачає на серіали тільки годину-дві на тиждень, і то – якщо їм пощастить. А є такі, що дивляться дуже мало в будні, але забагато у вихідні.

«Взагалі мій перегляд серіалів залежить від дня та настрою, – каже Євген, студент-четвертокурсник із міста Вишгород Київської області. – В мене немає фіксованої кількості часу, яку я витрачаю на серіали. Бувають дні, коли я не дивлюся їх взагалі, а бувають дні, коли сиджу п’ять годин над кількома серіями й дивлюся цілий сезон».

Теза про те, що компактні смартфони та планшети витісняють ноутбуки й комп’ютери, також є не зовсім правдивою. Більшість дивляться серіали саме з комп’ютерів.

І ще одна деталь. Студенти все ще надають перевагу сайтам із піратським контентом, але вже потроху починають звертати увагу на ліцензійні стрімінгові платформи та медіасервіси на кшталт Netflix, Amazon, Megogo, sweet.tv.

ПЕРЕДУСІМ ВАЖЛИВИЙ ЖАНР

Інше цікаве питання – на що студенти найбільше звертають увагу при виборі серіалу для перегляду? Виявляється, що, передусім, на жанр. Уже потім на акторський склад, синопсис, рейтинг iMDB, відгуки друзів та родичів. Найменше – на здобуті серіалом нагороди чи номінації, його довжину, трейлер та назву.

Які жанри полюбляють найбільше? Насамперед, пригодницькі, драми, комедії, трилери, кримінальні та навіть серіали-антології, у яких кожний сезон чи серія є абсолютно новою історією. Деякі розповіли, що їм близькими до серця також є серіали про підлітків.

СЕРЕД ЗАРУБІЖНИХ СЕРІАЛІВ У ФАВОРИТАХ: «ШЕРЛОК», «ГРА ПРЕСТОЛІВ», «СТАТЕВЕ ВИХОВАННЯ», «ЧОРНЕ ДЗЕРКАЛО»

Отже, що найбільше полюбляють дивитися студенти? Серед зарубіжних серіалів у лідерах: «Шерлок», «Гра престолів», «Статеве виховання», «Чорне дзеркало», «Дивні дива», «Хід королеви».

«Шерлок»

Осучаснена версія класичної історії про пригоди Шерлока Холмса та його вірного компаньйона, доктора Джона Ватсона, завжди в тренді. І навіть довге очікування нових сезонів не заважає студентам називати його своїм улюбленим серіалом.

«Шерлок» – це детектив, що по-справжньому вміє тримати інтригу й напруження, поєднує елементи драми та показує, як герої змінюються з появою цінних людей у своєму житті», – зазначила Анастасія, студентка-другокурсниця з Києва.

«Шерлок» подобається молоді за цікавий непередбачуваний сюжет, хороше розкриття персонажів через чудову акторську гру, наявність яскравої авторської естетики. А також через малу кількість серій, що дає змогу його увесь час передивлятися.

«У «Шерлоку» я просто обожнюю парочку Ватсона й Шерлока та неймовірну атмосферу розслідувань і загадок», – розповідає Анастасія, студентка-третьокурсниця з міста Біла Церква Київської області.

«Шерлок» – це шедевр, просто шедевр! Чудова акторська гра в цьому серіалі викликає багато емоцій та захоплює», – каже Дарина, студентка-першокурсниця з Чернігова.

«Статеве виховання»

Хоча «Статеве виховання» є більш-менш новим серіалом, але він уже здобув величезну армію прихильників. Шоу про пригоди школяра-«сексолога» Отіса Мілберна та його друзів подобається молоді за цікавий сюжет, яскраву візуальну частину, гарну акторську гру, яка допомагає влучно розкрити характери персонажів.

«Для мене «Статеве виховання» є досить легким, «ненапряжним» серіалом із доволі цікавим сюжетом та неймовірним візуалом. Він дійсно вирізняється серед інших своєю кольоровою гамою», – каже Ліза, студентка-першокурсниця з міста Хорол Полтавської області.

Незважаючи на те, що «Статеве виховання» є дійсно легким серіалом, він водночас висвітлює важливі проблеми підліткової сексуальності та вагітності, мастурбації, сексуальної ідентичності та орієнтації, гіперсексуальності тощо.

«Взагалі «Статеве виховання», на мою думку, можна назвати попсою, але точно сучасною і відвертою попсою», – підкреслила Ганна, студентка-першокурсниця з Києва.

«Гра престолів»

«Гра престолів» завершилася майже два роки тому, але все ще не втрачає своєї популярності. Інтригуючий сюжет про боротьбу впливових домів за Залізний трон Семи Королівств, яскраві різноманітні персонажі – ось що приваблює студентів у цьому серіалі.

«Гра престолів» – це справжня класика. Красива зйомка, цікаві персонажі та їхній особистісний ріст чи занепад через сезони дійсно захоплюють», – каже Настя, студентка-третьокурсниця із селища міського типу Десна Чернігівської області.

«Загалом, я люблю фентезі, й «Гра престолів» – не виняток. Найбільше в ній мені подобається сюжет. Він дещо заплутаний, багатолінійний, непередбачуваний. Наприклад, як тільки ти подумав, що головного персонажа точно не вб’ють – його майже одразу вбивають» – зауважила Наталія, студентка-другокурсниця з міста Борислав Львівської області.

«Чорне дзеркало»

«Чорне дзеркало» – похмурий серіал-антологія, який у сатиричній формі показує наслідки впливу та розвитку технологій на наше життя. І зараз він є як ніколи актуальним. Наприклад, п’ятибальна рейтингова система, яка визначає статус людини в соціумі та дія якої була показана в серії під назвою «Під укіс», уже активно починає застосовуватися в Китаї.

«Мене загалом цікавить тема того, як взаємодія людини з технологіями може обернутися для неї негативними наслідками, якщо не зупинитися вчасно. А також подобається те, що кожна серія – це нова історія з іншими акторами», – каже Євген, студент-четвертокурсник із міста Вишгород, що на Київщині.

«Люблю «Чорне дзеркало» за те, що кожна нова серія – самобутня історія з дуже актуальним для сьогодення посилом» – погоджується Анастасія, студентка-третьокурсниця з міста Біла Церква Київської області.

«Дивні дива»

Напружена атмосфера, захопливий сюжет, відсилки до попкультури 1980-х років, нешаблонні персонажі-діти, які навіть не дратують, як це зазвичай буває в інших серіалах – усе це поєднується в науково-фантастичній драмі «Дивні дива», яка є одним із найпопулярніших серіалів на Netflix та розповідає про таємниче зникнення хлопчика Вілла Баєрса з містечка Гокінз, штат Індіана.

«Взагалі я не люблю фантастику, але «Дивні дива», їхні герої, ностальгія за 1980-ми роками, яка виникла після перегляду, запали мені глибоко в душу», – каже Євген, студент-четвертокурсник із Вишгорода з Київщини.

«На перший погляд, сюжет не складний, але згодом у ньому стає все більше й більше недомовок, що змушує дивитися далі, аби зрозуміти зв’язок між усім, сенс і суть показаного. Також величезним плюсом є те, що підлітків показали доволі реалістично – це далеко не герої із «Рівердейлу», яким 20-25 років», – зауважила Наталія, студентка-другокурсниця з Борислава Львівської області.

«Хід королеви»

Про цей хіт минулого року не чув тільки лінивий. Захопливу історію про життєвий і кар’єрний шлях харизматичної та геніальної шахістки Бет Гармон подивилося вже понад 62 мільйони людей по всьому світу! Чудовий візуал, сюжет, що перехоплює подих, грамотне розкриття характерів персонажів – ось що приваблює людей у цьому шоу.

«Хід королеви» вирізняється з-поміж усіх сучасних серіалів приємною візуальною частиною, непоганим сюжетом, у якому хоч і немає заплутаності, яку я обожнюю, але водночас він не є нудним», – зауважила Наталія, студентка-другокурсниця з м. Борислав, що на Львівщині.

«Хід королеви» допомагає повірити у свої сили та зрозуміти, що ти можеш усе», – підкреслила Ліза, студентка-першокурсниця з Хорола, що на Полтавщині.

ДО ТОПУ УКРАЇНСЬКИХ СЕРІАЛІВ У СТУДЕНТІВ УВІЙШЛИ «ПЕРШІ ЛАСТІВКИ», «СПІЙМАТИ КАЙДАША», «І БУДУТЬ ЛЮДИ», «КРІПОСНА»

Натомість топ українських серіалів було дуже складно скласти. Більшість опитаних зізналися, що взагалі не дивляться українські серіали через «погану якість». Але деякі фаворити в них усе ж таки є: «Перші ластівки», «Спіймати Кайдаша», «І будуть люди», «Кріпосна».

«Перші ластівки»

Дехто з опитаних назвав «Перших ластівок» найкращим українським молодіжним серіалом усіх часів.

«Перші ластівки» – це просто бомба. Інтригуючий сюжет, особливо 2 сезону, чуттєве й майстерне висвітлення теми ЛГБТК+ не заради «галочки», чудова гра від акторів Київського академічного театру драми й комедії на лівому березі Дніпра дійсно захоплюють» – розповідає Марина, студентка-третьокурсниця з Київщини, міста Бровари.

«Перші ластівки» порушують важливі теми, які часто є табуйованими в українському суспільстві. І саме тому не можна залишитися осторонь цього серіалу», – підкреслила Настя, студентка-третьокурсниця із селища міського типу Десна, що в Чернігівській області.

«Обидва сезони «Перших ластівок» є дуже класними – і формат антології їм дійсно пішов на користь. Найбільшим плюсом, як на мене, є адекватна та жива українська мова, яка звучить не так штучно та награно, як у схожій «Школі» – зазначила Наталія, студентка-другокурсниця з міста Борислав зі Львівщини.

Хоча, можливо, у деяких аспектах і важко погодитися із тим, що «Перші ластівки» – найкращі, але точно одні з найрезонансніших. Принаймні думки вони спричиняють різні.

«Перші Ластівки» є нормальним, але не ідеальним серіалом. Деякі актори з нього, на жаль, просто не вміють грати нормально. І також на прикладі «Перших ластівок» яскраво видно, що в нашій країні ніхто не може придумати нормальний сценарій. Бо під кінець сезону ти зазвичай стаєш Станіславським й увесь час кажеш «Не вірю» в екран телевізора», – зауважив Артем, студент-третьокурсник із Києва.

«Спіймати Кайдаша»

Серіал, заснований на повісті Івана Нечуя-Левицького «Кайдашева сім’я», дістав значного успіху минулого року завдяки вдалому осучасненню вже відомої зі школи історії.

«Спіймати Кайдаша», на мою думку, є досить вдалою спробою перенести в сучасні реалії «канонічну» українську літературу із руйнуванням уявлень про неї як про щось архаїчне та несуттєве», – підкреслив Євген, студент-четвертокурсник із міста Вишгород, Київщина.

«Взагалі я не люблю та не дивлюся українські серіали. Але «Спіймати Кайдаша» – виняток. У ньому по-справжньому скористалися багатством нашої культури та створили щось самобутнє, зрозуміле більшості українців», – каже Анастасія, студентка-третьокурсниця з міста Біла Церква.

«Це просто не вкладається в голові – як так можна показати кохання, змусити мене ненавидіти пару Мелашки та Лавріна й водночас просто божеволіти від Карпа та Мотрі?» – замислюється Марина, студентка-третьокурсниця з Броварів.

«І будуть люди»

Студенти точно люблять серіали-епопеї – й «І будуть люди» є яскравим прикладом цьому. Драма показує через історії звичайних людей усі труднощі ХХ століття, з якими зіткнулася Україна.

«І будуть люди» є неймовірно класною екранізацією літературного твору із дуже гарно розвиненими сюжетними лініями. У цьому серіалі навіть антагоністи дуже гарно взаємодіють, що трапляється далеко не усюди», – розповідає Марина, студентка з Броварів.

«Кріпосна»

Костюмована мелодрама про життя української кріпачки Катерини, яка бореться за свою свободу в Ніжині часів XIX століття, стала популярною не тільки у нас, а й закордоном. Її вже подивилися глядачі Іспанії, Польщі, Чехії, Литви, Казахстану, Росії, Білорусі, а 15 березня прем’єра відбулася навіть у Південній Кореї!

«Кріпосна» є доволі привабливим візуально серіалом із нормальним, іноді навіть інтригуючим сюжетом, який не нудно дивитися. Героям у ньому часто співпереживаєш», – каже Наталія, студентка з Борислава.

Загалом, студенти вірять у чудове майбутнє українського кінематографу й навіть висловлюють деякі цікаві думки щодо його розвитку:

«Взагалі можна знімати екранізації безлічі творів українських письменників – як класичних, так і сучасних. Можливо, був би чудовим серіал за мотивами «Доці» Тамари Горіха Зерня – військова тематика зайшла би в наш час вдумливій аудиторії» –, зауважив Євген, студент із Вишгорода.

Судячи з нашого опитування, студентів інколи можна порівняти із Хатіко. Адже здебільшого вони терпляче чекають кожний тиждень чи рік нових серій та сезонів серіалів, аніж їхнього повного закриття або завершення. Але інколи лунали й такі відповіді:

«У мене буває по-всякому. Деколи не хочу до виходу наступних серій забути, що було в попередніх, і чекаю одразу на весь сезон. А коли серіал більш легкий, сюжетна лінія в ньому не складна й не заплутана, то тоді дивлюся одразу, як серія стає доступною для перегляду», – розповідає Наталія, бориславська студентка.

Водночас, не можна сказати, що студенти аж надто відстежують усі прем’єри. Більшість відповіли, що взагалі не слідкують за ними або тільки іноді.

Варвара Борисовська. Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-