31 березня: народний календар і астровісник

31 березня: народний календар і астровісник

Укрінформ
Прощаємося з березнем, що каже Кирило, чим займається Явдоха та про користь самообмеження

Останній день березня, завтра квітень! А Церква згадує нині Кирила, архієпископа Єрусалимського, який жив у IV столітті. Саме о цій порі року часто псувалася дорога, і траплялися відчутні заморозки. «Кирила, - казали, - Явдоха обдурила: запросила в гості, а сама гріє на печі кості»; «Минув Олексій, Кирило каже: «Ще не сій»; «Буває на Кирила святого ще много морозу». Втім, якщо на південних схилах і в ярах зацвітає мати-й-мачуха – один із ранніх медоносів, то квітень буде теплим і морозів боятися не варто.

Ім’я Кирило давньогрецького походження й перекладається як «владика», «пан». У перській мові є подібне слово, й означає воно «сонце». Це ім’я було вельми популярне в Україні. Чимало відомих українців мали ім’я Кирило: Кирило Розумовський – військовий і політичний діяч, Кирило Трильовський – громадсько-політичний діяч, засновник Української радикальної партії та «Січей», Кирило Осьмак – діяч Української Центральної Ради, а потім і ОУН, Кирило Стеценко – композитор, хоровий диригент. А хто не знає легендарного богатиря-змієборця Кирила Кожум’яку? Щоправда, за Кожум’якою згодом закріпилося й інше ім’я: Микита. Існує й приповідка, щоправда, трохи груба: «Коли не Кирило, то не пхай там рило».

З іменинами вітайте Кирила, Дмитра та Наталю.

18-й місячний день; Місяць у Скорпіоні. Уникайте сьогодні егоцентричних тенденцій. Варто також триматися поміркованості та повстримності. Чим більше кому дано, тим більше мусить самообмежуватися, адже надмір якщо й не нищить, то дуже шкодить. Якщо й не одразу, то в майбутньому… Цього дня великий гріх зазіхати на чуже і бажати чужого – байдуже якого: живого чи матеріального, великого чи малого. А ще потрібно добре знати, чого прагнеш. Як казав розумник Сенека: «Для тих, хто не знає, до якої гавані вони прямують, жоден вітер не буде попутним». Тож ясної погоди й попутного вітру в усьому доброму!

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1929 році: –8,8°; а найтеплішим у 1968-му -  +22,4°.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-