У Вінниці стартує міський конкурс сатири і гумору

У Вінниці стартує міський конкурс сатири і гумору

Укрінформ
У Вінниці стартує міський конкурс сатири і гумору ім. Анатолія Гарматюка, через пандемію коронавірусу він пройде в онлайн-режимі.

Про це повідомляє Департамент у справах ЗМІ та зв’язків з громадськістю Вінницької міської ради, передає Укрінформ.

«Вже другий рік поспіль через світову пандемію ми проводимо цей конкурс в онлайн-форматі. Головна мета – популяризувати національну літературну спадщину у жанрі гумору та сатири. Серед завдань конкурсу - сприяння розвитку творчих здібностей юних вінничан та залучення кращих виконавців розмовного, вокального жанрів і живопису до сатири і гумору. Крім того, проведенням цього конкурсу ми вшановуємо непересічну постать відомого вінницького сатирика Анатолія Панасовича Гарматюка», - розповів директор Департаменту культури Вінницької міської ради Максим Філанчук.

Читайте також: Премія Руданського назвала найкращих гумористів і сатириків у 2020 році

Зазначається, що міський конкурс сатири і гумору проводиться вже 15 років. Цьогоріч, як і 2020 -го, у зв’язку із пандемією коронавірусу він проходитиме в онлайн-форматі на Культурному порталі міста VinCulture Code.

Участь у конкурсі можуть брати учні загальноосвітніх навчальних закладів, мистецьких шкіл, вихованці позашкільних навчальних, клубних та мистецьких студій, користувачі бібліотек-філій ЦБС – виконавці творів різних видів мистецтва у жанрі сатири та гумору. Вікових категорій цього року дві – це 9-13 років та від 14 до 17 років.

Конкурсну програму учасники представлятимуть в одній із двох номінацій: «Декламатори гумору» або «Весела палітра». У першій номінації конкурсанти мають надіслати відео тривалістю до 5 хвилин, в якому вони декламують один з творів Гарматюка, інших українських сатириків або власний авторський твір.

Читайте також: Кінофестиваль «Молодість» оголосив прийом заявок на міжнародний ринок кінопродукції

У другій номінації учасники представлять свої творчі роботи, виконані різними техніками (малюнок, живопис, композиція, колаж, батик, графіка), і матеріалами, які ілюструють твори відомих українських і вінницьких сатириків і гумористів, кумедні історії та пригоди конкурсантів. Також це можуть бути дружні шаржі.

Заявки на участь у цій номінації можуть подавати учні шкіл, мистецьких закладів та вихованці студій. Виставка творчих робіт переможців номінації «Весела палітра» буде експонуватися упродовж квітня у холі Вінницької міської ради.

Виступи та роботи учасників, представлені на конкурс в обох номінаціях, публікуватимуться на Культурному порталі міста «VinCulture Code». Результати конкурсу будуть опубліковані 1 квітня у Міжнародний день сміху. Переможців нагородять дипломами та призами.

Анатолій Гарматюк – український письменник і поет, який писав гумористичні твори, що увійшли до шкільних хрестоматій та читанок. Лауреат літературних премій імені Степана Олійника, Микити Годованця та Степана Руданського. Один із переможців Першого республіканського фестивалю гумору і сатири «Вишневі усмішки» (1980 р.), кілька разів був переможцем республіканського конкурсу на найкращі літературні твори для естради. Став одним з переможців Всеукраїнського конкурсу «Байка-2001».

За радянських часів потрапив під «зачистки», був звинувачений в «антирадянській діяльності» та «націоналізмі», робилися обшуки (в квартирі Гарматюка зберігалася заборонена література і проводилися збори української патріотичної молоді).

За його життя було видано 22 книги. Після смерті у 2006-му році видано ще сім авторських книг, збірка спогадів Стусового кола «Де сила й тиск — там опір повсякчас», книга пам'яті «Миті життя гумориста і сатирика Анатолія Гарматюка».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-