13 березня: народний календар і астровісник

13 березня: народний календар і астровісник

Укрінформ
Кого поквапує Василь-Крапельник, яким буде льон, а яким – літо, та про загадковий і непередбачуваний молодик у Рибах.

Добігає кінця Сиропусний тиждень, завтра Прощена неділя. Цей день був передостанній і в давньому обряді колодки, коли неодруженим парубкам і дівчатам до ноги або руки прив’язували полінця – колодки. В понеділок «колодка народилася», у вівторок «хрестилася», в середу були «похрестини», в четвер вона «помирала», в п’ятницю її «хоронили», а в суботу «оплакували». У неділю, в останній день Масниці, молодь «волочила колодку». У такий спосіб громада символічно карала неодружених і підкреслювала необхідність шлюбу в найближчому майбутньому. Інколи парубки чіпляли колодки дівчатам, які їм подобалися. Якщо дівчина повертала колодку хлопцеві на Великдень, це сприймали як прихильність, взаємну симпатію.

А ще сьогодні преподобного Василія Декаполіта, сповідника. В народі цей день називали Василем-Плаксивцем. Вважалося, що в цей день весна «повністю забирає своє право від зими», бо «Василь зі стріхи капає – землю поквапує». За старим стилем саме цього дня завершувалась календарна зима, і люди з нетерпінням чекали весняного тепла. Якщо цього дня ще висять довгі бурульки – буде довгий льон. Коли ж ітиме дощ – до ясного гожого літа. 

Іменини сьогодні у Василя, Арсенія, Миколи, Нестора, Марини і Кіри.

29, 30, 1 місячні дні, Місяць оновився в Рибах. Непростий молодик. Багатий на сюрпризи і несподіванки. Втім, загалом, досить позитивні та сприятливі дні. Небо «відкрите», космічні канали – наче високовольтні лінії. Сьогодні треба відкинути всю суєту й сконцентруватися на головному. Найліпше, якщо ви подаруєте комусь радість. Добре споглядати красу, чимось милуватися, перебувати на природі. День великої гармонії, тож корисно дотримуватися в усьому міри, «золотої середини». Їжа рекомендується легка, без м’яса. Енергія дуже сильна, спрямована на ріст угору, пробудження всього живого. Варто зменшити навантаження на пальці рук і ніг, а також на стопи.

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1928 році: –21,2; а найтеплішим у 2001 - +17,3.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-