5 березня: народний календар і астровісник

5 березня: народний календар і астровісник

Укрінформ
Нині преподобного Агафона; чому з неба падають зірки, чи нап’ється курка з калюжі води і про легкий підйом. 

Нині в нас благовірного князя Ярослава Мудрого і преподобного Агафона Печерського. Хто такий Ярослав Мудрий знають усі, а щодо Агафона Печерського, то відомостей про нього не так вже й багато. Лише знаємо, що він був ченцем в Києво-Печерському монастирі в ХIII-ХIV століттях. Зціляв силою святих молитов від хвороб і напастей, мав дар пророцтва. Нині мощі його покояться в Дальніх печерах Києво-Печерської лаври.

У народі цього дня примічали: якщо сніг розтаватиме і курка води біля порога нап’ється – чекай ранньої і теплої весни. А ще сьогодні не дивилися на небо, щоб не побачити падаючої зірки, адже це вважалося недоброю прикметою. На Поділлі, як стверджує Олекса Воропай, вірували, що зірки – це Божі свічки на небі. Але диявол також ставить поряд свої свічки. Як тільки янгол, обходячи небо, запримітить «дідькову свічку», тут же скидає її геть – від того й, начебто, падають зірки.

Іменинники: Агафон, Корній і Лев.

22-ий місячний день, Місяць у Стрільці. За зорями – це не надто сприятливий день, але вмикається зелене світло для набуття нових навиків і знань. Комунікація на високому рівні, пристойне уміння налагодити дружній і діловий контакт, готовність до компромісів – цим зумовлені наші сьогоднішні успіхи. Або поразки. Кому вже як… Сьогодні приємно думається навіть про тих, хто нам не надто приємний. Ми великодушні та гречні, а ще легкі на підйом. Утім, буде важко переключатися з одного заняття на інше, починати щось нове, реакції можуть бути уповільненими. Плануйте день так, як вам зручно, уникаючи жорсткого «треба». Нехай превалюють «хочу» й «можу».

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1889 році: –23,4, а найтеплішим у 1998 -  +14,8.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-