4 березня: народний календар і астровісник

4 березня: народний календар і астровісник

Укрінформ
Сьогодні святого Досифея; що віщує нічний мороз, яким буде льон і що готує нам Венера.

Сьогодні преподобного Досифея, учня ави Дорофея, святого VІ століття. Він був близьким родичем одного воєначальника і жив доволі безжурно, у розкошах, ні від кого не чуючи слова Божого. Одного разу хтось розповів йому про Єрусалим і його святині й юнак чомусь нездоланно захотів відвідати місто і побачити все на власні очі. В церкві Успіння Пресвятої Богородиці в Гефсиманії величезне враження на нього справила картина Страшного Суду. Зненацька з’явилася Жінка, одягнена в пурпурове вбрання, й пояснила Досифею муку кожного засудженого. Юнак був приголомшений. «А що потрібно зробити, щоб уникнути подібних мук?», - запитав він. «Постуй, не їж м’яса й часто молися», - відповіла Жінка. Після цього Досифей почав жити вельми аскетично і невдовзі став ченцем, учнем ави Дорофея, який зробив його своїм помічником у монастирській лікарні. П’ять років Досифей доглядав хворих, аж поки сам не захворів. Перед смертю дуже сильно мучився. Настільки сильно, що ава Дорофей боявся, що молодий чернець не витримає і збожеволіє від болю. Тоді він сказав: «Іди, чадо, з миром, предстань перед святою Трійцею й молися за всіх нас». Після цього Досифей відійшов до Господа.

Преподобному Досифею моляться під час важкої хвороби. Прикмета така: зоряна ніч віщувала добрий урожай зернових, а ранковий туман натякав на те, що льон буде розкішний.

Іменинники сьогодні Архип, Федір, Максим, Євген, Макар.

Місяць у Скорпіоні. Давно ми не згадували Венеру – планету «малого щастя». 26 березня вона перейде через чергову критичну точку свого циклу – верхнє поєднання з Сонцем. Тому, приблизно від початку березня й до середини квітня, стане майже невидимою, немовби «згоряючи» в променях світила. Венера – це фінансові питання, ресурси, а також наші взаємини: особисті, ділові та соціальні. Тож саме це й виходитиме найближчим часом на перший план, неначе проходячи своєрідну точку «золотого стандарту» – ревізію, в результаті якої ми отримаємо або нове наповнення, стимул, подальший розвиток, або ж проблеми, знецінення і кризу. Все справжнє й потрібне матиме розвиток, а все непотрібне – завершиться.

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1987 році: -21,0, а найтеплішим у 1995 – +16,1.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-