3 березня: народний календар і астровісник

3 березня: народний календар і астровісник

Укрінформ
Чи прилетять вівсянки; шукаймо перший підсніжник і дотримуймося в усьому традиційності.

Колись у сиву давнину цього дня вшановували Ярила – древнього міфічного персонажа, якого пов’язували з сонцем і плодючістю. Вважалося, що він цього дня брався за плуга й борону й ступав на землю. Тому селяни чи не востаннє оглядали інвентар, а якщо знаходили якусь поламку, то йшли до коваля. На початку березня у ковалів додавалося роботи.

А ще цього дня наші пращури вітали-зустрічали вівсянку – одну з найперших перелітних пташок, що віщувала справжнє весняне тепло. Навіть вівсяне печиво пекли, яке називалося вівсяниками.

Примічали: якщо береза опушиться раніше від клена – літо буде сухе, а пізніше – дощове. Тільки-но з’явилися підсніжники – час висівати в хаті овочі та квіти на розсаду. Знайти сьогодні перший підсніжник – до великого щастя.

Іменинник сьогодні Володимир.

Місяць у Скорпіоні, 20-ий місячний день. Фортуна, зорі, парки, мойри – всі ті, хто начебто відповідає за людську долю, сприяють сьогодні спритним, вправним, тямущим у житті та бізнесі. Тобто той, хто має золоту рибку, упіймає й посадить до клітки ще й чарівну Жар-птицю. Пером птаха не відкупиться – доведеться нести щасливчику золоті яйця. Скрушно зітхнемо з приводу пташиної долі, але заздрити багатієві не будемо...  А ще цього дня добре здавати екзамени, ходити до начальства, починати різні справи. Табу на алкоголь, тютюн, їжу тваринного походження і експерименти в будь-чому, хіба що, крім вакцини. Традиційність в усьому!

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1929 році: –20,8, а найтеплішим у 1995 -  +11,9.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-