Ткаченко: Санкції не мають зачіпати твори діячів культури, винятки - Порєченков і Михалков

Ткаченко: Санкції не мають зачіпати твори діячів культури, винятки - Порєченков і Михалков

Укрінформ
Внесення до «чорних списків» тих чи інших діячів культури не має автоматично поширюватися на їхні твори.

Як передає Укрінформ, таку думку висловив міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко в інтерв’ю виданню «Обозреватель».

«…врегулювання потребує і те, щоб заборона в’їзду на територію України для того чи іншого діяча культури не перекладалася автоматично на його твори. На книжку, платівку, аудіовізуальний продукт, ще щось… Одна справа – Порєченков чи Михалков. Проти таких варто порушувати і кримінальні справи, що для мене очевидно, й одночасно випускати заборону їхніх творів. Але інша – коли забороняють твори радянських класиків, які відвідали окупований Крим, через що отримали заборону на в’їзд в Україну», – сказав Ткаченко.

Він зазначив, що радянські стрічки, де знімалися вже покійні актори Валентин Гафт чи Василь Лановий, – заборонені, а у фільмі режисера Романа Балаяна "Польоти уві сні і наяву" знімалося чимало акторів, яким зараз заборонено в’їзд на територію Української держави.

«Але до чого тут сам фільм? Одна справа – стрічки про "звитяжних російських солдатів", і зовсім інша – дійсно гарні роботи, які лежать на полицях і які не можуть подивитися українці. Точніше, можуть – але в інтернеті. Тож такими рішеннями просто людей провокують, щоб вони займалися піратством», – зауважив міністр.

Читайте також: «Маячня космічного масштабу»: Зеленський спростував фейк про заборону книг Булгакова

Ткаченко додав, що автоматично після заборони на в’їзд конкретній людині не варто забороняти її твори. «Варто чітко розділяти: якщо люди послідовно займаються агітацією, чи постійно, як Михалков, сумніваються у нашій територіальній цілісності – ми маємо реагувати», - сказав він.

Міністр зазначив також, що до питання унормування створення «чорних списків» варто повертатися після дискусій, визначення різних точок зору та обговорення із фахівцями.

Читайте також: Ткаченко - про заборону «Росії-РТР» у Латвії: Це гарний приклад для інших країн

«На основі цього маємо розробити алгоритм, який сприйме суспільство загалом і різні його верстви зокрема. І тільки потім можна починати діяти», - резюмував Ткаченко.

Як повідомлялося, Служба безпеки України у 2014 році порушила кримінальну справу проти російського актора Михайла Порєченкова за статтею «тероризм» через стрілянину по Донецькому аеропорту.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-