У Харкові

У Харкові "Гопакфест" показав народне танцювальне мистецтво Слобожанщини

Фото
Укрінформ
Мистецтво Слобожанщини стало прикметою фестивалю українського народного танцю "Гопакфест", що відбувся у Палаці культури залізничників у Харкові.

Коментар кореспонденту Укрінформу дала куратор "Гопакфеста", солістка Українського академічного фольклорно-етнографічного ансамблю "Калина" (Київ) Анна Андрющенко.

"Гопакфест", ініційований групою ентузіастів, заявив про себе в Києві в лютому 2017 року до дня народження одного з творців українського народно-сценічного танцю, народного артиста України Павла Вірського. Через рік фестиваль зібрав у Києві учасників з усієї України та ініціював програму подорожей по країні, презентуючи в Чернігові мистецтво народного танцю Полісся. На початку нинішнього року в Києві в рамках фестивалю відбувся перший Бал народного танцю, а сьогодні фестиваль продемонстрував особливості українського народного танцю прикордонної Слобожанщини. Упродовж дня члени журі фестивалю у складі відомих хореографів з Києва і Харкова, а також вчених профільних ВНЗ країни побачили більше 70-ти танцювальних номерів і переконалися в тому, що Слобожанщина — український регіон, де, як і в інших регіонах країни люблять, цінують і бережуть українську культуру, збагачуючи її канони сучасними новаціями", - зазначила Ганна Андрющенко.

Читайте також: У Харкові встановили рекорд з масового виконання гопака

За її словами, програма цьогорічного "Гопакфеста" вперше включила показові виступи солістів різних шкіл бойового національного мистецтва.

"Всі заходи фестивалю, як завжди, транслювалися в режимі онлайн з проведенням голосування на приз глядацьких симпатій, причому кількість тих, хто проголосував перевищує 9 тисяч осіб - більше, ніж в середньому на попередніх фестивалях. Наш "Гопакфест" дивилися тисячі українців у всьому світі", - додала Андрющенко.

"Гопакфест" в Харкові // Фото: В'ячеслав Мадієвський, Укрінформ

За її словами, наступний "Гопакфест" заплановано навесні 2020 року в Києві: "У планах - розширення фестивалю на зарубіжжя — близьке і далеке, туди, де поряд з корінним населенням проживають вихідці з України, а також громадяни України, які там працюють і навчаються. Українську діаспору об'єднує українська культура, і це набагато ефективніше, ніж дії політиків".

Нинішній "Гопакфест" відбувся за підтримки Харківської ОДА, обласного центру молоді та обласного відділення Національної хореографічної спілки України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-