6 жовтня: народний календар і астровісник

6 жовтня: народний календар і астровісник

Укрінформ
Нині Івана Предтечі; що може почорніти, що — задубіти, кому до кого тулитися й що велить Козеріг

Завтра — це сьогодні, тільки наступного дня”, — казав завжди дотепний Славомир Мрожек. Нині ж у нас за церковним календарем відзначається зачаття Івана Предтечі. Як відомо, саме з зачаття починається людське життя, тому нічого дивного в такому святі немає, тим більше, що йдеться про пророка, який передував Ісусові Христу, а потім і хрестив Його у водах Йордану.

У цей день намагалися нічого не заготовляти на зиму, бо почорніє. Дівчата й жінки з Предтечі вже бралися за рукодільництво – пряли, ткали, вишивали. Холоднеча наступала, тому “опалювальний” сезон у наших пращурів наступав раніше нашого. “На Предтечі тулися до печі”, - казали старі люди. Або: “У жовтні тільки руки зябнуть, а в листопаді й ноги дубіють”, “Спориш довго не змінює восени свого кольору — на щедрий врожай зернових наступного року”.

День Ангела сьогодні в Івана, Інокентія, Олени.

8-9 місячні дні, все, як і вчора. Прожити день зовсім безтурботно, з розхристаними емоціями, почуттями не вийде — Козеріг не велить... Зате зайнятим ділом нічого не загрожує. Добре провести цей вихідний традиційно — в родинному колі, так, як зазвичай, дотримуючись усталених ритуалів і традицій. Налаштуватися на позитивний лад допоможе мистецтво, бажано не надто низьке. Послухайте, подивіться, почитайте щось якісне, побудьте на природі. В ці вихідні можливі сімейні конфлікти, але вони матимуть конструктивний характер: ліпше вияснити причини непорозумінь нині, ніж потім зіткнутися з їхніми більш серйозними наслідками.

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1902 – -3,4 а найтеплішим у 1966 – +25,4.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-