Календар на всю голову. 6 жовтня

Календар на всю голову. 6 жовтня

Укрінформ
Цього дня 1889 року в Парижі відкрилося нічне кабаре «Мулен Руж», а в 1975 році київське «Динамо» виграло Суперкубок УЄФА 

6 жовтня 356 року до н. е. в місті Ефеса (нині - територія Туреччини) грек Герострат, щоб прославитися, спалив дерев'яний храм Артеміди Ефеської.

6 жовтня 1459 року в Нюрнберзі, Німеччина, народився Мартін Бегайм - німецький вчений, купець і мореплавець, який тривалий час знаходився на португальській службі. Саме він створив найстарший зі збережених до наших днів глобус, відомий під назвою Земне яблуко.

6 жовтня 1517 року у Флоренції, Італія, помер Фра Бартоломео - італійський художник, представник Високого Відродження, один з видатних представників флорентійської школи живопису.

6 жовтня 1536 року в Брюсселі, Бельгія, за звинуваченням у єресі був спалений на багатті англійський релігійний реформатор, перекладач Біблії на англійську мову Вільям Тіндейл.

6 жовтня 1576 року в замку Хелмслі біля річки Рай в Північному Йоркширі народився Роджер Меннерс, 5-й граф Ретленд - загадковий англійський аристократ, меценат, військовий діяч і дипломат перелому XVI-XVII ст. Як освічений поет і досвідчений драматург, він дуже схожий на справжнього автора, відомого під псевдонімом Шекспір.

6 жовтня 1600 року в палаццо Піті (Palazzo Pitti), Флоренція, відбулася прем'єра опери - "Еврідіка" ("Euridice") на музику італійського композитора Якопо Пері, лібрето - поета Оттавіо Рінуччині.

6 жовтня 1648 року козацько-селянське військо під проводом Богдана Хмельницького розпочало штурм Львова. В кінці вересня в місто стікалися втікачі з-під Пиляви, які 29 вересня обрали Івана Вишневецького - регіментарем, а Миколу Остророга - його заступником. Для захисту Львова залишилося 4,4 тис. осіб, решта (13,5 тис.) пішли. У найкоротші терміни городяни зібрали 900 тис. злотих і велику кількість коштовностей для захисників. Але Вишневецький і Остророг разом з солдатами і цінностями покинули місто Лева. Оборона практично беззахисного міста лягла на бургомістра Мартіна Гросвайєра. 6 жовтня татари і окремі українські підрозділи атакували околиці міста, 8 жовтня підійшли основні сили Богдана Хмельницького. 9 жовтня почалися бої за міські укріплення, а на наступний день полк Максима Кривоноса атакував Високий Замок, який вдалося взяти 15 жовтня.

6 жовтня 1660 року в Парижі, Франція, помер Поль Скаррон - французький поет. Улюбленець Анни Австрійської, після публікації в 1649 році памфлетних віршів на адресу кардинала Мазаріні, він позбувся королівської пенсії і змушений заробляти на життя віршами-присвятами.

6 жовтня 1732 року в Лондоні, Велика Британія, народився Невіль Маскелін - англійський астроном. Він доклав зусиль для оснащення Гринвіцької обсерваторії досконалішими інструментами і для поліпшення точності спостережень, виконав перші вимірювання часу з точністю до десятих часток секунди. У 1766 році ентузіаст заснував британський астрономічний щорічник "Nautical Almanac", який видавав до кінця життя. Щорічник випускається досі.

6 жовтня 1777 року в Парижі, Франція, народився Гійом Дюпюїтрен - видатний французький лікар, військовий хірург, анатом, вчений, педагог, лейб-хірург французького короля Людовика XVIII, барон, меценат. Член Паризької Академії наук і Медичної академії, особливо відомий завдяки контрактурі Дюпюїтрена.

6 жовтня 1790 року для широкого загалу швейцарський ювелір з Женеви Якоб Швепп продемонстрував процес виготовлення штучної мінеральної води. Справа заладилася, і він заснував компанію «J.Schweppes & Со». У 1831 році, згідно з привілеєм короля Вільгельма IV, ця фірма стала постачальником газованих напоїв до королівського двору Великої Британії. Але в 1834 році «J.Schweppes & Со» була викуплена у спадкоємців Швепп англійцями Джоном Кемпом-Велчем і Вільямом Евіллом, але зберегла в назві ім'я творця-засновника і заснованої ним торговельної марки.

6 жовтня 1829 року у перший пробний пробіг від Манчестера до Ліверпуля відправився паровоз «Ракета» («Rocket») - побудований англійськими винахідниками, батьком і сином Джорджем і Робертом Стефенсонами. Із ранніх локомотивів цей став найвідомішим, причому багато в чому, тому що по-перше він виграв єдині, в своєму роді, змагання паровозів - «Рейнхільські випробування» («Rainhill Trials»), а по-друге - це був перший в світі паровоз з трубчастим паровим котлом. Надалі така конструкція котла стала застосовуватися на всіх випускаючих паровозах.

6 жовтня 1848 року в Відні почалося народне повстання, яке вилилося в революцію 1848-1849 рр. 4 жовтня імператор видав указ про розпуск угорського парламенту і призначив військовим генерал-губернатором Угорщини хорватського дворянина Елачича, а в допомогу йому надіслав з Відня імператорські війська. Коли війська виходили з Відня, до них вийшли робітники, жінки, студенти, ремісники, які умовляли відмовитися від придушення угорського повстання. Солдати встали на сторону народу. Повсталі озброїлися, місто було в їх руках. На боці народу були і кола радикальної буржуазії. Тепер Габсбургам було не до Угорщини. 28 жовтня війська увірвалися в місто. Цілі квартали в робочих передмістях були спалені. Учасників оборони Відня розстрілювали сотнями.

6 жовтня 1855 року в Берліні, Німеччина, помер Август Крелль - німецький математик і архітектор, член Берлінської академії наук. Особливо він став відомий, як засновник математичного журналу "Journal für reine u. angewandte Mathematik ", з 1855 року - "Crelles Journal", пізніше - "Borchardts Journal" і "Kroneckers Journal".

6 жовтня 1864 року в селі Деньги, Полтавської губернії (нині - Черкаська область) народився Сергій Шелухін - український громадсько-політичний діяч, публіцист, письменник, міністр судових справ УНР.

6 жовтня 1866 року в американському штаті Огайо було здійснено перше в історії пограбування поїзда. В той день зграя братів Рено (Френк, Джон, Саймон, Клінтон і Вільям) зупинила склад і викрала понад $10 тис.

6 жовтня 1866 року в Іст-Болтоні (провінція Квебек, Канада) народився Реджинальд Фессенден - американський винахідник канадського походження, добре відомий роботами на ранніх етапах розвитку радіо. Його спадщина в області радіо включає три значних досягнення: перша передача звуку по радіо, перший двосторонній трансатлантичний радіозв'язок і перша трансляція по радіо розваг і музики. Він також винайшов електрокомпас і ехолот.

6 жовтня 1887 року в місті Ла Шо-де-Фон, Швейцарія, народився Ле Корбюзьє (Шарль-Едуар Жаннере-Грі) - французький архітектор швейцарського походження, піонер архітектурного модернізму і функціоналізму, представник архітектури інтернаціонального стилю, художник і дизайнер.

6 жовтня 1882 року в селі Тимошівка (нині - Черкаська область) народився Кароль Шимановський - польський композитор, піаніст, музичний педагог і публіцист. Один з найбільш помітних діячів польської музичної культури першої половини XX ст.

6 жовтня 1889 року в Парижі, біля підніжжя Монмартра, відкрилося нічне кабаре «Мулен Руж» («Moulin Rouge», «Червоний млин»), на сцені якого вперше був виконаний канкан. На ті часи вкрай непристойний танець здійснив справжній переворот в уявленні людей про нічні розваги. Прийшовши сюди, в елітний заклад приголомшував інтер'єр - химерні комбінації старовинного і антикварного з модерном і сюрреалізмом, східного з європейським. Початок роботи розважального закладу було приурочено до Всесвітньої виставки і завершення будівництва Ейфелевої вежі.

6 жовтня 1889 року в місті Л'Іль-Адам, Франція, помер Жюль Дюпре - французький художник, один з найбільших представників барбізонської школи. Вважається засновником сучасного французького пейзажу. У 1867 році на Всесвітній виставці він представив 12 картин. Після цього тривалий час художник не виставляв свої твори - аж до Національної виставки, де можна було побачити вісім нових його робіт. Дюпре було присвоєно звання офіцера ордена Почесного легіону.

6 жовтня 1892 року в місті Саррі, Англія, помер Альфред Теннісон - англійський поет, найбільш яскравий виразник сентиментально-консервативного світогляду Вікторіанської епохи, улюблений поет королеви Вікторії, яка дала письменникові почесне звання поета-лауреата і титул барона, який зробив автора в 1884 році пером Англії.

6 жовтня 1903 року в Дангарвані, Ірландія, народився Ернест Волтон - ірландський фізик. Лауреат Нобелівської премії з фізики.

6 жовтня 1910 року у місті Кам'янка-Струмилова (нині - Львівська область) народився Роман Кравчук - один з керівників українського визвольного руху, член Проводу ОУН (бандерівців), заступник голови Проводу Організації Українських Націоналістів (бандерівців) і крайовий провідник ОУН на західноукраїнських землях, Голова Президіальної Колегії УГВР.

6 жовтня 1914 року у місті Ларвік, Норвегія, народився Тур Геєрдал - норвезький етнограф, археолог, натураліст, мандрівник, письменник, автор багатьох книг.

6 жовтня 1917 року відбувся I Всеукраїнський з'їзд товариств "Просвіта". Член "Просвіти" платив внески від 3 до 6 рублів. Товариство видавало журнал "Просвітянин". У суспільстві працювали комісії і секції: літературно-бібліотечна, літературно-концертна, дитяча. Були організовані філії Київської "Просвіти" в містах Полтава, Житомир, Бориспіль, Коростишів, в інших волостях і селах Київської губернії. У Києві діяли чотири філії "Просвіти". Всього в Україні налічувалося близько 600 організацій суспільства. Членами Рад товариств обирали головним чином місцеву інтелігенцію - письменників, вчених, вчителів, лікарів.

6 жовтня 1917 року в американському лексиконі з'явилося слово «джаз». У «Літературному дайджесті» це слово було описано як музика «яка викликає у людей бажання трястися, стрибати і корчитися».

6 жовтня 1918 року у часи гетьмана Павла Скоропадського урочисто відкрився перший державний український університет у Києві.

6 жовтня 1918 року в Відні, Австрія, помер Роман Залозецький - український вчений, технолог, громадський діяч, перший голова Українського технічного товариства.

6 жовтня 1926 року у Львові помер Володимир Гнатюк - український етнограф і фольклорист, лінгвіст, літературознавець, мистецтвознавець, перекладач, громадський діяч. Академік Всеукраїнської академії наук (ВУАН), член Чеської академії наук, словесності і мистецтв і Віденської Академії наук.

6 жовтня 1927 року в Нью-Йорку відбулася прем'єра першого звукового фільму, випущеного кінокомпанією «Warner Brothers Production». Стрічка мала назву «Співак джазу» («Jazz Singer»), її зняв режисер Алан Кросленд. Картина мала величезний успіх і принесла компанії прибуток в $7,6 млн. Одну з головних ролей у фільмі зіграв харизматичний співак і актор Ел Джолсон.

6 жовтня 1928 року у Львові на базі семінарії зусиллями графа і митрополита Андрія Шептицького була створена Греко-Католицька Богословська Академія. Першим ректором був призначений Йосип Сліпий. Об'єднавши навколо себе частину західноукраїнської інтелігенції, Академія стала центром богословських і філософських наук. На території тодішньої Польщі це був єдиний вищий український навчальний заклад. За декаду існування Академія значно розрослася: відкрилися нові факультети, кафедри, професорський склад збільшився до 40 осіб. У 1944 році Академія була закрита, а викладацький склад емігрував, був репресований або припинив викладацьку діяльність.

6 жовтня 1931 року в місті Генуя, Італія, народився Ріккардо Джакконі - американський астрофізик італійського походження. Лауреат Нобелівської премії з фізики.

6 жовтня 1938 року в місті Винники, Львівської області, помер Володимир Левицький - український письменник і громадський діяч, видавець, літературознавець, почесний член товариства «Просвіта», дійсний член НТШ.

З 5-го на 6 жовтня 1948 року в місті Ашгабаті скоїлося одне з найпотужніших землетрусів у світі з магнітудою 7,3 за шкалою Ріхтера. Його осередок був розташований на глибині в 18 км - практично прямо під містом, що спричинило за собою величезні людські жертви: 110 тисяч осіб. Відтепер в Туркменістані в цей День відзначається День поминання.

6 жовтня 1949 року в місті Сінт-Ніколас, Аруба, народився Роберто Альфонсо («Боббі») Фаррелл - голландський діджей, танцюрист, бек-вокаліст, більш відомий як учасник групи «Boney M».

6 жовтня 1951 року в Філадельфії, США, помер Отто Меєргоф - німецький біохімік і лікар. Лауреат Нобелівської премії з фізіології або медицини.

6 жовтня 1960 року в Нью-Йорку, США, відбулася прем'єра фільму «Спартак» («Spartacus») режисера Стенлі Кубрика, де головну роль виконав Кірк Дуглас. При бюджеті в $12 млн в світовому прокаті історична драма зібрала $90 млн.

6 жовтня 1971 року в Києві народився Вадим Гутцайт - український фехтувальник, олімпійський чемпіон (1992, Барселона).

6 жовтня 1975 року у другому матчі з рахунком 2:0 (перший 1:0) київське «Динамо» виграло Суперкубок УЄФА у ФК «Баварія» (Мюнхен).

6 жовтня 1981 року снайпером терористичної групи ісламських фундаменталістів під час параду в Каїрі був застрелений Анвар Садат - єгипетський державний і військовий діяч, 3-й президент Єгипту (1970-1981), маршал (мушір, 1973).

6 жовтня 1989 року в місті Неї-сюр-Сен, Франція, померла Бетті Девіс - відома американська кіноактриса. У 1999 році Американський інститут кіно поставив її на друге місце в списку найвидатніших актрис в історії Голлівуду. Перша людина в історії світового кінематографа номінована на 10 премій «Oscar». Вона була неповторна в картинах «Все про Єву», «Що сталося з Бебі Джейн?», «Смерть на Нілі», «Тихіше ... тихіше, мила Шарлотта»,«Маленькі лисички». За стрічки «Небезпечна» (1936) і «Джезебель» (1938) актриса була відзначена двома статуетками «Оскар».

6 жовтня 1992 року у Львові помер Ярослав Геляс - український актор, режисер, діяч культури. Народний артист. У 1963-1974 рр. він служив головним режисером і актором Тернопільського театру імені Т. Г. Шевченка, а в 1974-1992 рр. - головним режисером Закарпатського обласного державного українського музично-драматичного театру (Ужгород).

6 жовтня 1996 року третій студійний альбом - «Pies descalzos, suenos blancos» став проривом для молодої колумбійської співачки Шакіри, як на батьківщині, так і на обох американських континентах.

6 жовтня 2002 року покійний король рок-н-ролу Елвіс Преслі знову зійшов на найвищу сходинку в американському чарті з альбомом-збіркою «Elvis 30 # 1 Hits».

6 жовтня 2007 року по результатам опитування неймовірно успішний кліп «Bohemian Rhapsody» (1975) британської супергрупи «Queen» був названий найкращим кліпом Великої Британії. Тим часом, ролик був знятий за три години, а бюджет його склав £3,5 тис.

6 жовтня 2014 року в Києві помер Павло Муравський - видатний український хоровий диригент і педагог, народний артист України, лауреат Шевченківської премії, професор Національної музичної академії імені П. І. Чайковського, почесний академік Національної Академії мистецтв України, Герой України.

6 жовтня 2015 року в Будапешті, Угорщина, помер Арпад Генц - угорський драматург, президент Угорщини (1990-2000).

Олександр Рудяченко, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-