3 жовтня: народний календар і астровісник

3 жовтня: народний календар і астровісник

Укрінформ
Сьогодні Михайла Чернігівського; куди вітер дме, куди голуб лапку кладе, та де шукати спільну мову

Церква цього дня згадує Михаїла, князя Чернігівського, і боярина його Феодора. Михайло в різні роки (1206-1246) був князем переяславським, новгородським, чернігівським, галицьким і Великим князем Київським. То були важкі, «темні» часи міжусобиць і окупації Русі монголо-татарами; доба, позначена, наче клеймом, княжою гризнею, підступом і підкупом, зрадою, нищівними набігами татар, безпорадністю і розпачем народу. Загинув князь разом зі своїм вірним боярином Феодором у столиці Золотої Орди Сарай-Бату (неподалік від сучасної Астрахані) у 1246 році. В Сарай-Бату Михайло Всеволодович приїхав за наказом Батия, щоб отримати ярлик на Чернігівське князівство. Великих проблем з того виникнути не мало б, але щось пішло не так і князя разом із боярином стратили – забили до смерті ногами. Треба зауважити, що версій, щодо причин їхньої мученицької смерті існує декілька. Церква наполягає на тому, що і князь, і його боярин, відмовилися здійснити язичницький обряд і вклонитися ідолам. Інша версія – начебто за наказом Михайла у 1239 році в Києві було вбито перших ханських послів, тому це була помста і покарання з боку монголо-татар. Ще в одній версії йдеться про те, що Михайло, засвідчуючи відданість і покору Батию, мусив проповзти між двох вогнів під натягнутою мотузкою. Плазувати в прямому сенсі слова перед ханом князь відмовився. Власна людська гідність виявилася для нього дорожчою за ханський ярлик на владу. Згодом тіла мучеників перевезли до Чернігова, там і поховали. Але в 1572 році московські війська приєднали Чернігів до Московії і вивезли за наказом Івана Грозного мощі святих в Москву...

На цей день існувала така прикмета: “Північний вітер – на холод, південний – на тепло, західний – на мокречу, а східний – зимно, але сонячно”; “Голуб, відпочиваючи, ховає одну ніжку в пір’я — чекай різкого похолодання”.

Іменинники нині Михайло, Федір, Олег.

5-6 місячні дні, Місяць продовжує перебувати у Стрільці. Впродовж двох тижнів, приблизно до 14 жовтня, можливі певні труднощі у взаєминах, особливо, якщо це стосуватиметься звернень у вищі інстанції або торкатиметься спілкування зі старшими за віком людьми. Можливі бюрократичні перешкоди і заборони. Якщо хочете досягти бажаного результату — треба застосувати всі свої здібності й уміння, а надто проявити дипломатичність та здатність до компромісу. Втім, у відстоюванні власних інтересів варто бути наполегливим. Об 11:15 за київським часом Меркурій переходить в сектор Скорпіона, тому настрій і погода змінюватимуться. Будьте особливо уважні на дорозі.

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1916 – -2,1 а найтеплішим у 1999 – +27,2.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-