Німецький режисер: Мене захоплюють українці, які будують в Україні демократію

Німецький режисер: Мене захоплюють українці, які будують в Україні демократію

Фото
Укрінформ
«Покоління Майдану» - це люди, які опинилися в політиці після Революції Гідності та щиро намагалися будувати демократію та робити рух назустріч Європі попри подекуди відвертий супротив.

Таким бачить меседж свого фільму «У пошуках Європи» німецький режисер Крістоф Герега, про що він розповів кореспонденту Укрінформу після перегляду 35-хвилинної документальної стрічки в Берліні в Центрі східноєвропейських і міжнародних досліджень (ZOiS).

«Мій меседж персональний – показати, наскільки складно проводити демократичні зміни в пострадянській, структурованій корупційній системі, з яким протистоянням доводиться стикатися. З точку зору людини західної, мене захоплює те, що група людей у пострадянській країні бореться за щось, що для нас є само собою зрозумілим, даністю. Україна представлена як приклад цієї боротьби», - сказав Герега.

Читайте також: Кличко показав Тому Крузу "локації для голлівудського кіно"

У фільмі Гереги, яка була завершена у 2018 році, фігурують три молоді політики, які вийшли з руху Майдану і до Верховної Ради (попереднього скликання): Світлана Заліщук, Сергій Лещенко та Мустафа Найєм. Вони, на думку режисера, уособлювали собою політичні зміни після 2014 року, стали своєрідними символами цих змін. Німця, бабуся з дідусем якого походять із західної України, вразило їх «майже нерефлексивне позитивне ставлення до Європи», за яким він спостерігав із захопленням.

Робота над стрічкою - зйомки почалися в січні 2016 року - тривала два з половиною роки, було проведено 80 днів зйомок, що дуже багато, потім - постпродакшн. Фільм був показаний на кількох кінофестивалях, зокрема, восени 2018 року - в Котбусі, а також у Франкфурті-на-Одері. Демонструвався він і в Києві. Скрізь отримував схвальні відгуки.

Попри те, що протагоністів фільму вже немає в новому парламенті, що президентські та парламентські вибори 2019 року розпочали нову фазу в українській політиці, в якій персонажі фільму повинні переглянути свою роль, тема не перестала бути актуальною, переконаний Герега. Він підкреслює, що люди в парламенті помінялися, але не процеси.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-