У Житомирі представили вишиті полотна хворої на шизофренію майстрині

У Житомирі представили вишиті полотна хворої на шизофренію майстрині

Фото
Укрінформ
У Житомирі відкрилася виставка полотен Божени Чагарової, яка почала вишивати, коли в неї діагностували параноїдальну шизофренію, а її роботи поєднують фрагменти літературної класики та публікацій і сюжетів у ЗМІ з власним переосмисленням.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Кожна конкретна картина не має особливої назви. Важливо, що Божена завжди використовує цитати. Її роботи продумані до дрібниць і до останнього хрестика. Вона ізольована від світу, живе з батьками у своїй хаті і сьогодні вперше з’явилася перед нами. Божена мріяла про виставку і аби про неї написали в книзі. Це вже друга її виставка і вийшла книга про неї. У фільмі вона говорить, що відчувала себе на 100 років і була пригніченою, але її невпевненість починає зникати», - розповів куратор виставки, засновник арт-центру «Я Галерея» Павло Гудімов.

У Житомирі відкрилась виставка полотен Божени Чагарової / Фото: Ірина Чириця, Укрінформ

На виставці «Боже На: життя і творчість Божени Чагарової» представлені 47 робіт із 2 тематичних колекцій «Пінчук» та «Шекспір». Мистецтвознавці акцентують, що Чагарова створює полотна на межі арт-терапії та соціальної критики із використанням текстових цитат. Зараз майстрині 35 років, 18 з яких вона займається вишиванням.

«Для того, щоб вишити одну колекцію потрібно більше 2 років. У кожній із них по 20 та більше робіт. На одну роботу треба витратити 4 місяці, а вдень доводиться працювати по 8-10 годин. Це моє бачення світу і я створила свою естетику, бо такого немає ніде. У мене вишито більше 200 полотен», - поділилася Чагарова.

Як зауважив батько майстрині Валерій Чагаров, Божена почала вишивати під час лікування у Житомирській обласній психіатричній лікарні, де вона проходила терапію зайнятістю. За його словами, попри численні звернення до різних благодійних фондів та мистецьких центрів, усі відмовлялися експонувати роботи Божени. Натомість перша виставка відбулася торік у «Я Галереї».

Організатори виставки розповіли, що до форуму видавців у Львові вийшла книга Поліни Ліміної «Божена Чагарова. Діалектична матриця», а на відкритті виставки вперше показали документальний фільм про майстриню та відбулася лекція мистецтвознавця, головного редактора головної редакції фото- та відеоінформації Укрінформу Олександра Ляпіна.

Читайте також: Картину Бенксі пустять з молотка за рекордну суму

«На лекції йшлося про наївне мистецтво, представницею якого є Божена Чагарова, а найбільш відомі художниці Катерина Білокур та Марія Приймаченко. Роботи Божени Чагарової – це «ар-брют», тобто мистецтво душевно хворих людей, що дуже підтримується і цінується у світі. За кордоном лікарі часто виступають кураторами таких проєктів, допомагаючи своїм пацієнтам стати відомими. Вони проходять соціалізацію і фактично виліковуються, бо ними цікавляться і на них звертають увагу», - сказав Ляпін.

Божена Чагарова проживає з батьками у селі Вчорайше Ружинського району Житомирщини. Свого часу майстриня закінчила школу зі срібною медаллю.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-