29 вересня: народний календар і астровісник

29 вересня: народний календар і астровісник

Укрінформ
Сьогодні Єфимії; кого нині з новим роком вітати, кому курку ловити, а кому про страховку думати 

Сьогодні ввечері євреї почнуть святкувати Рош га-Шана — новий 5780 рік за іудейським літочисленням. Рош га-Шана з івриту перекладається як “початок року”. Єврейський новий рік завжди святкують восени, першого місяця тішрея (вересень-жовтень) — він, так само як і весь юдейський календар, пов’язаний з місячним календарем. Згідно з традицією, на Рош га-Шана в Книгу життя записується доля всього світу і кожної окремої людини в прийдешньому році. Головна заповідь свята — слухати трубні звуки шофара — баранячого чи козячого рогу. За повір’ям, трубні звуки шофара очищують помисли, надихають до покаяння і свідчать перед Престолом Слави на користь Ізраїлю. Особливо весело відзначають Рош га-Шана хасиди. Хасидизм — містичний напрямок в ортодоксальному юдаїзмі, що виник у Східній Європі (зокрема і на українських теренах) в ХVІІІ столітті. Хасиди вирізняються надзвичайним консерватизмом у повсякденному житті, але, тим не менш, вважають радість чи не найбільшою людською чеснотою — тому спів і танці є для них одних із шляхів служіння Всевишньому.

А в нас сьогодні великомучениці Євфимії всехвальної. Якщо на Єфимію тепло і сухо – зима буде пізньою і доволі м’якою. Коли ж Єфимія холодна – відповідно і зима буде ранньою і холодною. А ще на Єфимію гадали на майбутню зиму в досить незвичний як на нинішній погляд спосіб: різали гуску, курку або качку й дивилися: коли птиця за літо нагуляла чимало жиру – зима буде сувора, якщо ж м’ясо пісне – теплою.

Іменинники сьогодні Єфимія, Олексій, Григорій, Сергій, Віктор і Людмила.

1-2 місячні дні, початок нового місячного циклу. Поволі сили підуть на підйом, зростатиме працездатність. Можливо, когось осяє надзвичайна думка, захочеться неодмінно втілити в життя якусь геніальну ідею. Втім, пам’ятайте про те, куди інколи веде дорога, встелена благими намірами. Хоча, з іншого боку, як казав відомий кінік Антисфен, «труднощі подібні до собак: вони кусають лише тих, хто їх боїться». Як би там не було, кидаючись сміливо на штурм нових еверестів, потурбуйтеся про страховку.  

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1977 –  -1,0, а найтеплішим у 1900 – +28,8

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-