У Дунайський біосферний заповідник завезли прайд левів - екологи б'ють на сполох

У Дунайський біосферний заповідник завезли прайд левів - екологи б'ють на сполох

Фото
Укрінформ
На одному з островів Дунайського біосферного заповідника - острові Єрмаков - нелегально розгорнули будівництво вольєрів і завезли прайд левів. Одеські екологи побоюються трагічних наслідків у разі втечі левів із вольєрів.
Про це повідомив відомий вчений-еколог Іван Русєв на своїй сторінці в Facebook, проілюструвавши ситуацію фотознімками з острова.

"На острові Єрмаков, в Дунайському біосферному заповіднику Національної академії наук України, розпочато незаконне капітальне будівництво. В тому числі, вольєрів для прайду африканських левів - тварин, які не є аборигенними. З якою метою завезено хижих африканських звірів? Адже таку діяльність не передбачено проєктом організації території заповідника, тому виникає резонне питання: а яким чином розпочато масштабне будівництво на території об'єкта природно-заповідного фонду України? Хто йому дав «зелену дорогу» всупереч вимогам Закону України "Про оцінку впливу на навколишнє середовище", - зазначив Русєв.

За словами еколога, щоб прояснити ситуацію, в тому числі дізнатися, хто почав незаконне будівництво на заповідному острові в дельті Дунаю, він "спробував поговорити з директором заповідника Олександром Волошкевичем. Однак з'ясувалося, що Олександр Миколайович не бажає піднімати трубку".

Тим часом, "немає ніякої гарантії, що леви не зможуть вискочити з вольєрів на території Дунайського біосферного заповідника. На кого вони будуть полювати? Відомо, що в Африці їхніми жертвами стають антилопи гну, зебри, газелі, буйволи, кабани. А в Україні?", - запитує Русєв.

На його думку, відповідальність за ввезення прайду левів і нелегальне будівництво несе Служба державної охорони заповідника.

Кореспондентові Укрінформу не вдалося отримати коментар з приводу законності завезення на територію заповідника левів і розгорнутого на острові будівництво - на дзвінки на робочий і мобільний телефони директор Дунайського біосферного заповідника не реагує.

А науковий співробітник заповідника Максим Яковлєв тільки констатував, що "острів Єрмаков, який знаходиться в зоні антропогенних ландшафтів, вже багато років у оренді. І тварин орендар завіз без будь-якого відома співробітників Дунайського біосферного заповідника".

"Абсурдність ситуації ми всі прекрасно розуміємо і вже пояснили, що не таким шляхом потрібно розвивати зелений туризм", - додав Яковлєв.

За його словами, орендарі обіцяли, що найближчим часом тварин звідси заберуть.

Слід зазначити, що місцеві екологи пов'язують порушення природоохоронного законодавства з діяльністю ТОВ "Єрмак", до якої причетні колишній народний депутат Олександр Дубовой і Таїсія Дубова.

Читайте також: Прикордонники звільнили крабів з браконьєрських пасток на Херсонщині

Острів Єрмаков знаходиться між Соломоновим рукавом і Кілійським гирлом Дунаю. Його площа 2334 га, частина території острова входить до складу Дунайського біосферного заповідника, тут орнітологи зафіксували близько 220 видів птахів (понад 80% орнітофауни заповідника), є також багато тварин, в тому числі стадо водяних буйволів, завезене недавно із Закарпаття німецьким екологом і активістом Мішелем Якобі в рамках проєкту «Відновлення водно-болотних угідь і степів регіону дельти Дунаю», щоб допомогти зберегти ландшафти і відновити місцеву екосистему.

Фото: www.facebook.com/Ivan Rusev

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-