У Варшаві показали національні костюми з українсько-польського пограниччя

У Варшаві показали національні костюми з українсько-польського пограниччя

Фото
Укрінформ
У Варшаві в неділю відбулася виставка українських національних костюмів, етно-шоу народних костюмів з різних регіонів України, концерт гурту "Крайкa" та групи народного танцю "Аркан" з Перемишля.

Участь у заході під назвою українське ETNO взяли сотні людей, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

“Це все з нашого польсько-українського прикордоння, те що залишилося в деяких хатах після акції “Вісла” (примусове виселення українців за північ і захід Польщі в 1947 році – ред.), щось повернулося до околиць Перемишля з Америки, куди люди вивозили вбрання і воно там збереглося, щось повернулося разом з власниками із заслання в Сибірі. Це скатертини, рушники, сорочки, все, що нагадує нашу малу вітчизну, звідки ми родом”,- повідомила куратор виставки, вчителька української мови в українській школі імені Маркіяна Шашкевича у Перемишлі Марія Туцька.

Вона додала, що на виставці, а також під час показу було представлено понад 200 експонатів українського національного вбрання, значна частина якого - з початку XX століття.

Туцька зауважила, що в українській школі у Перемишлі зараз навчаються діти з усієї України. Відтак, частина експонатів походить з різних регіонів України.

У Варшаві відбувся показ українських національних костюмів / Фото: Юрій Банахевич. Укрінформ

“Ми хотіли показати українське багатство від Сяну до Дону”,- наголосила куратор виставки.

Читайте також: В’ятрович: 700 тисяч українців вигнали зі своїх домівок у 1944-1951 роках

Виставка, етно-шоу та концерт викликали щире захоплення у відвідувачів, які прийшли на цей захід цілими родинами. Голова фундації “Наш вибір” Мирослава Керик дуже важливим назвала те, що попри важку долю, виселені українці намагалися врятувати своє національне вбрання, демонструючи бажання зберегти свою національну самобутність, свій національний код.

Виставка вже проводилася у Перемишлі та інших регіонах Польщі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-