5 вересня: народний календар і астровісник

5 вересня: народний календар і астровісник

Укрінформ
Сьогодні Лупи; святкуємо разом з вовками, збираємо брусницю і шукаємо щастя в Стрільці. 

Нині мученика Луппа. Цей святий жив наприкінці ІІІ – початку ІV століття в Солуні та  був рабом святого великомученика Димитрія Солунського. Саме йому Димитрій заповів роздати після своєї смерті все своє майно. Лупп також був присутнім і під час мученицької кончини свого пана. Він забрав закривавлений хітон і перстень великомученика і згодом за допомогою цих святинь здійснив чимало зцілень і див. За сповідування християнства Луппа невдовзі арештували, а потім і стратили.

На Гуцульщині цього дня відзначали свято вовків (латиною вовк – lupus), тому, крім доїння овець і корів, інших робіт, пов’язаних з тваринництвом, намагалися не виконувати. З цього часу починає облітати листя з осик. «Якщо падолист лягає горілиць – на холодну зиму, а долілиць – зима буде теплою. Пізній падолист – на суху осінь». А ще на Лупа господині пекли смачні пироги з брусницею. Саме о цій порі починається масовий збір цієї диво-ягоди і триватиме аж до листопада.

Іменинники сьогодні Єфрем, Павло, Іван, Прокіп.

6-7 місячні дні. З сектору Скорпіона Місяць переходить до Стрільця. Психоемоційне тло зазнає змін, це буде перебудова в бік перебільшення: як чогось поганого, так і доброго. Приміром, гарний настрій ставатиме ще кращим, а поганий — ще гіршим. У будь-якому разі не забувайте, що оптимісти живуть довше, хворіють менше, а якщо й плачуть, то зовсім недовго. Щось забуте, або навмисно приховане, може проявитися, несподівано вигулькнути — факти, річ, подія, настрій. Концентрація і зібраність послабляться, натомість зростуть апломб, самовпевненість. Одним словом, стверджуйтеся, але не за рахунок інших.

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1901 і в 1906 рр. – +3,3, а найтеплішим у 2008 –  +30,5.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-