На фестивалі у Києві покажуть фільм про обсерваторію на горі Піп Іван

На фестивалі у Києві покажуть фільм про обсерваторію на горі Піп Іван

Укрінформ
На культурно-мистецькому фестивалі «Княжа родина», який відбудеться в Національному заповіднику «Софія Київська» 7-8 вересня, покажуть фільм «Обсерваторія» польського режисера Вєслава Романовського.
Про це повідомляє сайт "Білий слон" Міжнародного наукового центру "Обсерваторія".

«7-8 вересня 2019 року в Національному заповіднику «Софія Київська» пройде третій культурно-мистецький фестиваль «Княжа родина». На фестивалі ми представлятимемо фільм «Обсерваторія», який відбудеться у неділю, 8 вересня о 16:00», - йдеться в повідомленні.

За інформацією, документальна стрічка «Обсерваторія» йтиме польською мовою з українськими субтитрами.

Документальний фільм «Обсерваторія» зняли до 80-річчя відкриття Астрономічно-метеорологічної обсерваторії на горі Піп Іван у Карпатах. Він розповідає історію створення цієї величної будівлі, яку було зведено 1938 року. Тоді обсерваторія була найсучаснішим об’єктом такого типу у Польщі та однією з двох найсучасніших високогірних обсерваторій у Європі.

Нині обсерваторія, що знаходиться на території Івано-Франківської області, перебуває в процесі відбудови.

Астрономічна і метеорологічна обсерваторія на вершині Піп Іван (Попівана), відома також як Білий Слон розташована на висоті 2028 м над рівнем моря. Вона діяла в 1938—1941 рр.

У 2010 році було повідомлено про виділення Україною 900 тис. грн на підготовку проектно-кошторисної документації Польсько-українського центру академічної молоді у селі Микуличин (при загальному кошторисі робіт близько 48 млн грн), який є спільним проєктом Варшавського та Прикарпатського університетів.

Читайте також: Поліція знайшла вандалів, які вчинили погром на горі Піп Іван

За проєктом планувалося також провести реконструкцію обсерваторії. У травні 2012 року Міністерство культури Польщі скерувало 70 тисяч доларів на відновлення споруди. Виділення коштів заплановано в рамках грантової програми, партнером якої є Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника. Внесок університету визначений в розмірі 25% від загального кошторису проекту. Відкриття оновленої обсерваторії на горі Піп Іван заплановане на 2020 рік.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-