10 червня: народний календар і астровісник

10 червня: народний календар і астровісник

Укрінформ
Сьогодні рудого Микити; кому нині конче треба йти в поле, до чого ранковий туман і як позбутися псевдочеснот  

Цього дня Церква вшановує пам’ять Микити Халкідонського, християнського святого VІІІ століття, святителя, прославленого в лику сповідників. В період іконоборства був єпископом Халкідонським (726-775). Згодом зміщений з посади, став простим ченцем в одному з палестинських монастирів.

В народі цей день називали Микитою-гусятником, вважаючи, що святий Микита чомусь опікується гусенятами. Також цього дня вагітні жінки ходили в поле, аби майбутнє дитя набралося тієї ж сили, що й молодий колос. Примічали погоду: Якщо день видавався тихим – на осінь чекали доброго врожаю. На небі хмара, а метелик-кропив’янка вже вилетів зі своєї схованки – невдовзі виясниться. Ранковий туман у червні – на погожу днину.

З іменинами вітайте Микиту, Гната, Олену, Макара і Домну.

Дзень-дзелень, нині 7-8-ий місячний день! День плідних справ і вчинків, великодушних жестів. Жалійте, милуйте, пробачайте ближнього, смішіть і єднайтеся в любові. Тому хто дає – віддасться сторицею, а може й ні, але скнара, котрий чахне над своїм багатством, або зазнайко, що самозакохано тішиться власними псевдочеснотами, вже в мінусі. Нині пора ділової й інтелектуальної активності, початку нових справ. Скористайтеся нагодою щось придбати: речі, нерухомість, тур на відпочинок, акції.

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1899 році – +4,9, а найтеплішим у 2009 -  +32,2. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-