Харків'янин Євген Старосельський підкорив Еверест

Харків'янин Євген Старосельський підкорив Еверест

Фото
Укрінформ
На завершення весняного альпіністського сезону на восьмитисячниках у Гімалаях на вершину Евересту серед інших альпіністів зійшов харків'янин Євген Старосельський.

Про це повідомив портал 4sportUA.

"Сходження відбувалося 24 травня з північного, Тибетського боку гори за стандартним маршрутом з використанням кисневих балонів", - повідомляє портал.

Як написала у соцмережах Юлія Старосельська, 24 травня о 05:30 ранку Євген Старосельський зійшов на вершину Евересту. Шлях до мрії зайняв у нього дві третини життя, 44 дня в експедиції і 7,5 години екстремально складного сходження в зоні смерті - від штурмового табору на 8300 м до вершини на 8848 м. На даний момент Євген вже на шляху додому.

За статистикою, станом на 29 травня 2019 року за всю історію на вершині Евересту побувало 28 українців (включаючи трьох жінок).

Що до Старосельського, то він закінчив Харківський інженерно-будівельний інститут і факультет фізвиховання Харківського педагогічного інституту. Здійснив понад 100 сходжень, з яких 13 - вищої 5 і 6 категорії складності. Майстер спорту з альпінізму, володар жетона "Рятувальний загін". Удостоєний вищого альпіністського титулу "Сніговий барс".

Читайте також: Десятеро альпіністів загинули у "черзі" до вершини Евересту

Як повідомляв Укрінформ, першим українським альпіністом на вершині Евересту став харків'янин Сергій Бершов: він здійснив сходження 4 травня 1982 року в складі Першої радянської гімалайської експедиції. Бершов - рекордсмен: він побував на вершині світу тричі: у 1982, 2000 і 2005 роках, причому в третій раз він здійснив сходження у віці 58 років.

Наймолодшим українцем, який піднявся на вершину Евересту, на сьогоднішній день є харків'янин Сергій Кіщенко: він зійшов на вершину 19 травня 2016 року у віці 27 років.

Фото: facebook/Юлия Старосельская

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-