Засновнику першого пологового будинку у Запоріжжі відкрили меморіальну дошку

Засновнику першого пологового будинку у Запоріжжі відкрили меморіальну дошку

Фото
Укрінформ
До Запоріжжя у вівторок, 21 травня, прилетіла з Казахстану онука лікаря Генріха Бера, засновника пологового будинку №1, Людмила Носова.
Вона взяла участь у відкриті меморіальної дошки на честь лікаря на фасаді будівлі пологового будинку, повідомляє кореспондент Укрінформ.

“Кілька років тому я дізналась, що пологовий будинок, який заснував у Олександрівську на початку 1900-х років мій дід, досі існує, але майже немає інформації про нього. Тоді я вирішила, що обов’язково маю приїхати до Запоріжжя, передати документи, які пов’язані з ним та його діяльністю, фотографії з сімейних архівів та посуд, який використовувався у лікарні. І от я тут”, - зазначила онука Бера.

У Запоріжжі відкрили меморіальну дошку засновнику першого в місті пологового будинку / Фото: Ольга Звонарьова. Укрінформ

Вона - донька молодшої доньки Берів Вікторії Генріхівни. Зазначає, що дуже хвилювалась, коли їхала до України, адже не знала, чи чекають тут на неї.

“Приймати онуку такої видатної для нашого міста людини для нас велика честь. Багато хто із запоріжців знає про будинок Бера, але ніхто не знав, як він виглядав. У нас було дуже мало інформації про нього та його родину. Сьогодні Людмила Іванівна привезла з собою дуже цінні речі. Ми плануємо навіть відкрити у нашому музеї експозицію, присвячену родині лікаря Генріха Бера”, - сказав директор Запорізького обласного краєзнавчого музею Михайло Мордовськой.

Читайте також: Сільським амбулаторіям на Запоріжжі передали 17 автомобілів

Лікар Бер був досить відомою людиною в дореволюційному Олександрівську. В 1910 році він отримав дозвіл Катеринославського губернського правління на спорудження приватної лікарні. У 1911-1912 році вона була збудована. В ній були хірургічне та офтальмологічне відділення, а з 1913 року в гінекологічному відділенні безкоштовно приймали породіль.

За радянських часів лікарня була перетворена на пологовий будинок №1. В сторічній будівлі знаходилось відділення патології вагітних. Зараз будівля закрита й потребує реконструкції.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-