Пулітцерівський лауреат Епплбаум напише книгу про демократію на зламі 1980-1990-х

Пулітцерівський лауреат Епплбаум напише книгу про демократію на зламі 1980-1990-х

Фото
Укрінформ
Наступним великим проектом американської письменниці і журналістки, лауреата Пулітцерівської премії Енн Епплбаум стане книга про демократію на зламі 80-90-х років минулого століття, в якій мова піде і про Україну.

Про це вона розповіла в бесіді з кореспондентом Укрінформу в Берліні, де представила німецький переклад своєї книги «Червоний голод: Війна Сталіна проти України».

«Можливо, мій наступний великий проект буде не про Україну, хоча в ньому мова піде і про неї. Це про 1989-й і 1990-і. Про демократію», - сказала письменниця.

Про Україну вона періодично пише як журналіст, нерідко тут буває з візитами, наприклад коли представляла український переклад своєї книги про Голодомор. А крім того, Епплбаум залучена до академічних проектів, які вивчають протиріччя, що виникають в суспільстві на тлі змін, і способи уникнути розколів. Цього року вона також має намір побувати в Україні.

Енн Епплбаум презентувала в Берліні книгу про Голодомор німецькою / Фото: Ольга Танасічук, Укрінформ

За словами Епплбаум, в країні відбулося «багато позитивних змін». При цьому президентські вибори видалися їй «злегка дивними», але в деякому відношенні вони були дуже позитивними: відкритими, без насильства.

«Той факт, що обраний президент - російськомовний, є найменш цікавим», - вважає журналіст.

З її точки зору, набагато цікавіше те, що він виграв кампанію за допомогою комедійного ТВ-проекту (йдеться про серіал "Слуга народу", в якому Володимир Зеленський зіграв головну роль). «Це новий вид кампанії, невідомий раніше», - заявила вона, зізнавшись, що переглянула кілька серій.

На думку Епплбаум, набір цінностей, представлених у серіалі, дуже позитивний. «Чого ми не знаємо, так це чи є персонаж фільму дійсно тією людиною, яка стала президентом», - додала вона.

Відповідаючи на запитання, чи не надходять на її адресу погрози у зв'язку з книгою про Голодомор, Епплбаум зізналася, що очікувала «сильної реакції на книгу з боку Росії», але цього не сталося. Імовірно, в Росії книгу «просто вирішили проігнорувати», вважає автор (книга перекладена рядом мов, але не російською).

«Єдине місце, де була дещо дивна реакція, це, насправді, Україна. Де була своєрідна дуже дивно організована правими кампанія проти книги», - зауважила автор, додавши, що її це аж ніяк не хвилює.

На презентації книги в Берліні Епплбаум звернула увагу на деякі цікаві сучасні паралелі», зокрема, про параною в 1930-их Сталіна, а нині - Путіна відносно України. При цьому вона вважає некоректним порівнювати цих двох персон. Але в обох був страх того, що зміна влади в Україні і зміна її зовнішньополітичного вектора вплине на Росію.

Читайте також: В популярній іспанській газеті вийшла стаття про Голодомор

«Проблема для Росії в тому, що Україна не є її частиною. Орієнтована на Захід, Україна є загрозою для автократичних, антизахідних урядів Росії. Тому історія повторюється, в різних формах», - сказала Епплбаум, маючи на увазі спроби знищити українців голодом тоді і нинішні дії Москви.

За її словами, однією з причин "параноїдальності" Путіна відносно України є те, що він бачить цей ідеологічний виклик. «Він бачить будь-який демократичний рух як особистий виклик, особисту загрозу своїй владі. Тому він не любить демократії в цілому, не любить ЄС з його європейськими демократіями», - переконана письменниця.

Як вона вважає, цим частково пояснюється і небажання «специфічного російського уряду» говорити про Голодомор - оскільки він бачить зв'язок тієї історії зі спробами України здобути незалежність.

Енн Епплбаум - лауреат Пулітцерівської премії, автор книг «Історія ГУЛАГу» і «Залізна завіса: руйнування Східної Європи. 1944-1956 роки». З чоловіком, польським політиком Радославом Сікорським, і двома дітьми вона живе в Польщі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-