«Невідома війна в центрі Європи»: у Празі відкрилася виставка українського фотографа

«Невідома війна в центрі Європи»: у Празі відкрилася виставка українського фотографа

Фото
Укрінформ
Виставка відомого українського фотографа, військового фотокореспондента газети «Голос України» Олександра Клименка, відкрилася в понеділок, 13 травня, у галерейному просторі Палати депутатів Парламенту Чеської Республіки.

Про це Укрінформу повідомили в Посольстві України в Чехії.

«У збірку фотовиставки «Невідома війна в центрі Європи» увійшли роботи художника за всі роки війни, від самих початків у 2014 році й аж до найсвіжіших фотографій, зроблених кілька місяців тому», - повідомили в диппредставництві.

Фотографії зображають епізоди бойового та побутового життя українських бійців на фронті та кадри прифронтової зони: артилерійські залпи, окопи, бліндажі, кров на бинтах, зруйновані бібліотеки й сільські садиби, а також не покошені лани пшениці й соняшників як символ безжального часу війни, що не шкодує нікого. Кожна робота фотохудожника супроводжується коментарем автора, який ділиться своїми відчуттями та враженнями від побаченого.

Виставка проходить під патронатом депутатів з міжпарламентської групи дружби «Чеська Республіка – Україна» Радека Злесака та Павела Жачека, посла України в ЧР Євгена Перебийноса та за сприяння Національного музею історії України в Другій світовій війні.

За словами депутата Парламенту Радека Злесака, одного з ініціаторів виставки, основна мета цього проекту – «розповісти про бойові дії, що вже п’ять років розігруються за кілька сотень кілометрів від кордонів ЄС, розбурхати чеське суспільство, яке воліє не помічати цієї війни в центрі Європи».

Депутат Павел Жачек зазначив у своєму виступі, що ця виставка покликана ще раз засвідчити повну підтримку України з боку чеських парламентарів в питанні відстоювання своєї територіальної цілісності та суверенітету.

«Кожна країна – й Україна не виняток – має право самостійно обирати свій шлях розвитку в майбутньому. Ми засуджуємо російську агресію проти України й анексію Криму й бажаємо Україні миру й свободи», – наголосив Жачек.

«Кожен журналіст має бути об’єктивним, однак, складно зберігати дистанцію і мати холодне серце, коли йдеться про війну у власній країні. Ця війна не стала для Олександра Клименка ще однією війною з багатьох: і ця надзвичайна емоційність відчувається у його роботах і передається глядачеві», – прокоментував експозицію Перебийніс.

Фотограф Олександр Клименко - не новачок у військовій фотожурналістиці. Протягом двадцяти п’яти років він був свідком багатьох миротворчих операцій ООН у країнах, де проходили службу українські військовики – колишній Югославії, на Близькому Сході, в Африці.

«Для мене найсильнішим враженням стало, коли 2 травня 2014 року в Україні збили вертоліт із 5 українськими військовими, з якими я до цього побував у дуже багатьох країнах Африки, де відбувалися різні військові конфлікти. Аж доки їх не збили на рідній землі», - сказав автор робіт. Клименко і сам неодноразово наражався на небезпеку в різних війнах по всьому світу, однак, перше поранення отримав у Києві, на вулиці Грушевського 19 січня 2014 року.

«Ця виставка про війну. Туди дуже просто доїхати зі столиці України швидкісним потягом за 6 годин. Я б назвав цей поїзд «Київ – Війна». Можливо, ця виставка жорстка. Але такою є й сама війна, що руйнує життя цілого покоління», - сказав Клименко. За його словами, він намагався показати цей трагізм сучасної історії своєї країни та героїзм солдатів.

Водночас фотограф підкреслює, що його роботи не є «енциклопедією нашої війни». Він намагався показати місця, де був сам, і людей, яких сам бачив.

Виставка триватиме до 30 травня.

Фото: Посольство України в Чехії

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-