14 травня: народний календар і астровісник

14 травня: народний календар і астровісник

Укрінформ
Кого на Яреми саджати будемо; готуємося до віщих снів, пригожого жнива і “Скаженого” Місяця в додачу

Цього дня Церква вшановує священномученика Макарія, митрополита Київського. Макарій був архімандритом Троїцького монастиря в Вільно (Вільнюс), у 1490 році його висвятили на київську митрополію, а вже через сім років священик загинув мученицькою смертю від рук ординців у селі Скриголова (нині Скригалов, неподалік від білоруського Мозиря). Митрополита попереджали про небезпечну дорогу, але він знехтував застереженням — надто прагнув до Києва. Канонізували Макарія на початку ХVІІ століття за Петра Могили, котрий всіляко намагався відродити славу Києва як “Єрусалима землі Руської” (на противагу ідеологемі московитів про Москву “третій Рим”). 430 років мощі священномученика Макарія були однією з головних київських святинь і покоїлись у святій Софії Київській, а нині перебувають у Володимирському соборі Києва. Найпершу згадку про раку Макарія у святій Софії знаходимо в щоденнику австрійського дипломата і військовика Еріха Лясоти (1550-1616): “Там само в одному дерев’яному ящику показують тіло митрополита, котрий був обезголовлений татарами; тіло це й досі перебуває нетлінним, у чому я особисто переконався, доторкнувшись до його руки й голови через полотняне покривало, що покриває тіло”.

Також сьогодні славетного старозаповітного пророка Єремії, автора «Пророцтва» (Книга пророка Єремії) і «Плачу» (книга «Плач Єремії»). На Яремин день казали: «Єремій, Єремій, про посіви розумій». Ніч напередодні Єремії вважалася небезпечною, сни — віщими, а дощ і роса – цілющими. Небесною вологою лікували очі, позбувалися лишаїв. А ще на Ярему садили квасолю. Існували й прикмети: «Коли на Ярему погоже, то й жниво буде пригоже». А ще на Яреми утримувалися від того, щоб дати щось комусь у борг.

З іменинами вітайте Тамару, Ніну, Єфима, Макара і Гната.

Нині 10 і 11 місячні дні. Місяць у респектабельній Діві. Жодних (поки що!) “польотів у хмари” і сумнівних ікарівських утопічних забаганок! Тільки практичні речі, тверезий погляд на себе і на світ — тоді матимете позитивний результат. Варто також нагадати, що в ніч на 19 травня на нас очікує надзвичайно цікава, містична “скорпіоняча” повня, яку називають “Відьомською”, “Чортячою”, або “Скаженим місяцем”. Саме на травневу повню відьми в усьому світі збираються на свої шабаші. Саме на тлі цієї травневої повні розгортаються події “Майської ночі, або утопленої” Миколи Гоголя, і саме під час цієї травневої повні булгаківська Маргарита летіла на бал до Воланда...

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1888 році: – 0,1, а найтеплішим у 2003 - +31,3.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-