Календар на всю голову. 12 травня

Календар на всю голову. 12 травня

Укрінформ
Цього дня в 2004 році в англіканській церкві ввели посаду веб-священика, а в 2007 році Вєрка Сердючка посіла друге місце на "Євробаченні"  

12 травня 1364 року Польський король Казимир III Великий видав грамоту про заснування в Кракові першого в Польщі університету - Studium Generale. Було створено одинадцять кафедр, в тому числі вісім правознавчих, дві медичні та одну - вільних мистецтв. Главою університету став канцлер королівства. Університет в Кракові став другим в Центральній Європі після Празького. У XIX столітті він отримав сучасну назву - Ягеллонський, в знак подяки королеві Ядвізі і великому князю Владиславу Ягелло (Ягайло), які в XV столітті багато зробили для становлення установи.

12 травня 1497 року Папа Олександр VI Борджіа відлучив домініканського священика, диктатора Флоренції, Джироламо Савонаролу від церкви. Через два тижні він був повішений, а тіло спалено. Через 60 років його вчення Савонароли було виправдано папою Павлом IV, а в XVII столітті на честь нього був заснований один з обрядів під час таїнства ведення католицької служби.

12 травня 1551 року на базі монастирської школи Домініканського ордену в Лімі був заснований університет Сан-Маркос - перший в Новому Світі і на сьогодні найстаріший в Америці (Південній та Північній) безперервно діючий вищий навчальний заклад.

12 травня 1700 року в Лондоні помер Джон Драйден, англійський поет, драматург, критик і байкар, що зробив основним розміром національної поезії олександрійський вірш. Його вплив на сучасників був всеосяжний, і період 1660-1700 рр. в історії англійської літератури прийнято називати "століттям Драйдена".

12 травня 1755 року в місті Фонтанетто-По (Італія) народився Віотті Джованні Батіста, італійський скрипаль-віртуоз, композитор. Він був також директором французьких та італійських опер в Парижі і Лондоні. Маестро називали найвпливовішим скрипалем між Тартіні і Паганіні і останнім великим представником італійської традиції. Його вважають засновником "сучасної" (XIX ст.) французької школи гри на скрипці, його твори вплинули на скрипкових композиторів XIX ст.

12 травня 1797 року припинила своє існування Венеціанська республіка - 120-й дож Венеції Лодовіко Манін і Велика рада Венеціанської республіки підписали зречення від влади. Восени її територія була розділена між Австрією і Францією.

 Фото: Wikimedia Commons
Фото: Wikimedia Commons

12 травня 1820 року під Флоренці народилася Флоренс Найтінгейл, англійська медсестра, засновниця перших в світі курсів сестер милосердя, громадський діяч Великобританії. Вона також була організатором і керівницею загону санітарок під час Кримської війни 1853-1856 років. У 1912 році Міжнародна Федерація Червоного Хреста заснувала медаль імені Флоренс Найтінгейл, яка до цього часу є найпочеснішою і найвищою нагородою для сестер милосердя в усьому світі. У день народження Флоренс Найтінгейл світ відзначає Міжнародний день медичної сестри.

12 травня 1842 року в місті Монто (Франція) народився Жюль Массне, французький композитор, один з яскравих представників французької ліричної опери. Автор понад 30 опер, серед яких найбільш відомими є «Манон» і «Вертер».

12 травня 1865 року в селі Довжанка (нині - Тернопільський район Тернопільської області) народилася Софія Окуневська-Морачевська, український громадський діяч, перша жінка-лікар в Австро-Угорщині. Вона отримала звання доктора медицини Цюріхського університету, практикувала в Швейцарії, Чехії, потім - у Львові.

12 травня 1874 року в Відні народився Клеменс Пірке, австрійський педіатр. У 1907 році він запропонував діагностичний тест на туберкульоз ("реакція Пірке"), а також ввів поняття "алергія".

12 травня 1884 року в Празі помер Бедржих Сметана, чеський композитор, диригент, піаніст, основоположник чеської опери.

12 травня 1897 року в селі Дирдин (нині - Черкаська область) народився Кирило Коршак (літературний псевдонім - Олександр Лан), український археолог і поет. Він брав участь в розкопках поселення трипільської культури в 1934 році, а в 1935 - скіфських курганів в Нікополі. Цей дослідник вважався фахівцем з питань суспільств епохи енеоліту і бронзової доби на українських землях. У 1937 році Кирила Коршака звинуватили в «антирадянській діяльності» і розстріляли. Реабілітований в 1960.

12 травня 1907 року в місті Хартфорд (штат Коннектикут) народилася Кетрін Хепберн, американська актриса, чотириразовий лауреат премії "Oscar", відома за фільмами «Африканська королева», «Філадельфійська історія», «Виховання крихітки», «Вгадай, хто прийде на обід».

12 травня 1910 року в Форлі (Італія) народилася Джульєтта Сіміонато, італійська оперна співачка (меццо-сопрано), зірка світової оперної сцени 40-50-х років ХХ століття. У 1966 році діва покинула велику сцену, проте не залишила музику, присвятивши себе викладацькій діяльності, займатися якою вона продовжувала аж до останніх років свого життя.

12 травня 1926 року Юзеф Пілсудський здійснив в Польщі військовий переворот. Новий сейм обрав Пілсудського на пост президента, від якого він відмовився. Залишаючись формально на міністерській посаді, він встановив в Польщі військову диктатуру, яка проіснувала до 1935 року. Режим Пілсудського мав правоцентристський, консервативний характер, спрямований на відновлення моральних цінностей суспільства авторитарними методами (політика «санації» держави).

12 травня 1936 року народився Іван Марчук, український художник, народний художник України, лауреат премії ім. Тараса Шевченка. У доробку майстра майже чотири тисячі робіт, виконаних дев'ятьма видами техніки (авторство деяких належить тільки йому). У 2007 році він потрапив до рейтингу 100 найвизначніших геніїв сучасності, який склала британська газета The Daily Telegraph.

12 травня 1937 року компанія Бі-Бі-Сі провела першу у світовій історії телетрансляцію, показавши церемонію коронації англійського короля Георга VI.

12 травня 1945 року за розпорядженням президента США Гаррі Трумена Сполучені Штати припинили поставки товарів по ленд-лізу в СРСР.

12 травня 1950 року в селі Заячівка (Волинська область) народився Віктор Крижанівський, український художник, доцент кафедри рисунка та професор кафедри дизайну Національної академії образотворчого мистецтва і архітектури, член Національної спілки художників України, доктор філософії образотворчого мистецтва Кінгстонського університету (США). Автор і виконавець культурологічного проекту науково-дослідного і практично-етнічного Центру "Вівтар Матері" імені Андрія Малишка.

12 травня 1954 року Україна стала постійним членом ЮНЕСКО і Міжнародної організації праці.

12 травня 1966 року в місті Массапекуа (штат Нью-Йорк) народився Стівен Болдуін, американський актор, режисер, продюсер.

12 травня 1970 року у Стокгольмі померла німецька поетеса Неллі Закс, лауреат Нобелівської премії в галузі літератури 1966 року.

12 травня 1993 року Естонія стала членом Ради Європи.

12 травня 1994 року в підставі Бішкекського протоколу Азербайджан і Нагірно-Карабахська Республіка підписали угоду про припинення військових дій.

12 травня 1995 року у другий день офіційного візиту в Україну президента США Білл Клінтон виступив перед багатотисячним зібранням під стінами Київського університету і проголосив: "Слава Україні!"

Фото з сайту russiaartnews.com
Фото з сайту russiaartnews.com

12 травня 1999 року в Нью-Йорку помер Сол Стейнберг, американський художник-карикатурист румунського походження, віртуозний рисувальник, знаменитий, зокрема, співпрацею з провідними ілюстрованими журналами США: "New Yorker", "Harper's Bazaar". Себе він характеризував як письменника, який малює.

12 травня 2004 року в англіканській церкві введена посада веб-священика, який займається приходом, який існує виключно в Інтернеті.

12 травня 2007 року Андрій Данилко (Вєрка Сердючка) посів друге місце на пісенному конкурсі "Євробачення-2007", поступившись Марії Шерифович з Сербії.

Фото: Xinhua/Укринформ
Фото: Xinhua/Укринформ

12 травня 2008 року в китайській провінції Сичуань стався землетрус магнітудою 7,9 балів. За офіційною версією 69 197 осіб загинуло, пропало безвісти близько 18 тис., 288 430 отримали поранення.

Олександр Рудяченко, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-