10 травня: народний календар і астровісник

10 травня: народний календар і астровісник

Укрінформ
Сьогодні Стефана; у кого буде просвітлення, а в кого — затемнення, що віщує сонячний вінець і полюємо за антикваріатом

Сьогодні преподобного Стефана, ігумена Печерського, єпископа Володимир-Волинського (1094). Стефан був одним із улюблених учнів преподобного Феодосія. Після смерті наставника саме він і очолив Києво-Печерський монастир. Під час його ігуменства  відбудовано величний храм на честь Успіння Пресвятій Богородиці, будівництво якого було розпочато ще за Феодосія. Келії ченців перевели ближче до нового храму, а на колишньому місці залишилися лише ті ченці, які хоронили померлих. Але в 1078 році ігумен Стефан змушений був залишити Печерський монастир: частина братії з невідомих нам причин відмовилася визнавати його своїм наставником. Стефан не наполягав, натомість заснував на річці Клов на честь Пресвятої Богородиці монастир. В 1091 році Стефана призначили єпископом Володимир-Волинського. Він брав участь у перенесенні мощів преподобного Феодосія з печери в монастир.

На Стефана не було ніякого свята. Прикмет особливих теж не було, але дивилися: коли хмари йдуть на долини, то буде в горах просвітлення, а коли з долин піднімаються вгору – довго втримається сльота. Збільшення вінців навколо сонця віщують суху та ясну травневу погоду.

Іменинники сьогодні Стефан, Павло, Іван, Марія.

Сьомий місячний день. Час неквапливої стабільності. Принаймні про це кажуть зорі. Монотонна одноманітна праця не дратуватиме, а навпаки — діятиме заспокійливо. Таланитиме всім, хто займається антикваріатом і юриспруденцією. Ініційований вами судовий процес має закінчитися з максимальним для вас зиском. Але варто бути обережними з кредитуванням і боргами. Не забувайте про тактовність, особливо з близькими і рідними — вони в цей період надчутливі. Будьте обережні з вогнем і металевими предметами. І не забувайте, що завтра робочий день.

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1912 році: –1,7; а найтеплішим у 1996 -  +28,7.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-