Календар на всю голову. 5 травня

Календар на всю голову. 5 травня

Укрінформ
Цього дня 1921 року публіці представили легендарний аромат «Chanel Nº 5», а 1988 року здійснено першу телетрансляцію з вершини Евересту

5 травня 1581 року в Острозі вийшов перший східнослов'янський календар і одночасно останнє видання Івана Федорова - «Хронологія».

5 травня 1813 року в Копенгагені (Данія) народився Серен К'єркегор, данський релігійний філософ і теолог, один з основоположників екзистенціалізму.

5 травня 1819 року в місті Убель (Білорусь) народився Станіслав Монюшко, польський композитор; автор пісень, оперет, балетів, опер; творець польської національної опери, класик вокальної лірики, диригент, педагог. З 1858 року жив у Варшаві, був диригентом Великого театру, в 1864-1872 рр. служив професором Музичного інституту.

5 травня 1821 року в селищі Лонгвуд на острові Святої Єлени помер Наполеон I Бонапарт, імператор Франції в 1804-1815 рр., полководець і державний діяч, який заклав основи сучасної французької держави. Поховали опального імператора поруч з Лонгвудом в тихому рівнинному місці під назвою "Долина герані". У 1840 році король Франції Луї-Філіп I розпорядився перевести останки Наполеона Бонапарта в Париж і перепоховати в Будинку Інвалідів.

5 травня 1836 року в Бельгії почала діяти перша в континентальній Європі залізниця. Залізниця з Ліверпуля в Манчестер була відкрита 17 вересня 1830 року, при цьому пасажирський поїзд перевищував швидкість руху 15 миль в годину.

5 травня 1836 року в Чернівцях народився Сидір Воробкевич, український письменник, композитор, музично-культурний діяч Буковини, православний священик, педагог, художник.

Генрик Сенкевич
Генрик Сенкевич

5 травня 1846 в місті Воля-Окшейска (Польща) народився Генрик Сенкевич, польський письменник і лауреат Нобелівської премії з літератури (1905). Автор історичних романів "Вогнем і мечем", "Потоп", "Пан Володиєвський", "Камо грядеши", "Хрестоносці".

5 травня 1864 року в селі Богутин (нині Львівська обл.) народився Кирило Трільовскій, відомий галичанин, адвокат, доктор права, суспільно-політичний та культурно-освітній діяч, основоположник і один із засновників Української радикальної партії і Селянсько-радикальної партії Східної Галичини, депутат віденського парламенту, посол Галицького сейму, публіцист, журналіст, видавець, засновник товариства "Січ" і січового руху в Галичині, глава Бойової управи УСС, член Національної Ради ЗУНР.

5 травня 1865 року поблизу міста Норт Бенд (штат Огайо) сталося перше в США пограбування поїзда. Грабіжники винесли тоді кілька тисяч доларів, що перевозилися для компанії "Adams Express Co", і забрали цінності у понад сотні пасажирів.

5 травня 1891 року в Нью-Йорку, на розі Сьомої авеню і 57-ої вулиці Манхеттена, відкрився концертний зал, нині відомий як "Carnegie Hall".

5 травня 1900 року в Одесі народився Юрій Липа, український громадсько-політичний діяч, письменник, поет, публіцист, лікар, автор української геополітичної концепції, один з основних ідеологів українського націоналізму.

5 травня 1907 року в Чернівцях народилася Ірина Вільде, українська письменниця. Дочка письменника і педагога Дмитра Макогона, мати Яреми Полотнюка.

5 травня 1912 року в Стокгольмі (Швеція) почалися V Олімпійські ігри, на яких вперше відбулася урочиста церемонія відкриття змагань, що стала надалі традиційною. В Олімпіаді, яка тривала два з половиною місяці взяли участь спортсмени з 28 країн світу. У командному заліку перемогли господарі - 24 золотих, 24 срібні і 17 бронзових медалей.

5 травня 1915 року в Відні створено Загальну українську раду (ЗУР), до якої увійшли члени галицької Головною української ради, а також представники Буковини і СВУ. Новостворена загально-українська політична організація розширила вплив галицької Головною української ради на всі українські землі.

5 травня 1916 року в місті Хейуорд (штат Каліфорнія, США) помер отець Агапий Гончаренко (в миру Андрій Гумницький), відомий український священик, правозахисник і громадський діяч, один з перших українських політичних емігрантів.

5 травня 1918 року в Тбілісі помер Ніко Піросманішвілі, грузинський живописець-самоучка. Останні дні художник доживав в одному з підвалів під сходами на Малакановській вулиці в будинку №29. Його знайшли друзі духанщики, стурбовані, що він кілька днів не з'являвся, та до того ж був хворий. На фаетоні Піросмані доставили в тодішню Михайлівську лікарню. А через день він помер. Могила художника невідома.

5 травня 1921 року в Парижі французький парфумер Ернест Бо представив публіці тепер уже легендарний аромат «Chanel Nº 5» - створений на замовлення Коко Шанель. За легендою, Коко Шанель попросила пана Бо створити «штучний жіночий аромат, який пахне Жінкою».

5 травня 1927 року в містечку Канора (Канада) народилася Сільвія Ольга Федорук, канадський медик українського походження, фахівець в галузі досліджень медичної фізики (діагностика ракових захворювань). Ректор Саскачеванського університету, лейтенант-губернатор провінції Саскачеван.

5 травня 1931 року в Старокостянтинові (Хмельницька обл.) народився Микола Кондратюк, знаменитий український концертно-камерний і оперний співак (баритон), педагог, соліст Київського театру опери і балету (1959-1966), соліст Київської філармонії (1966).

5 травня 1949 року офіційно була створена міжнародна організація - Рада Європи. Її Статут підписали в Лондоні десять держав: Королівство Бельгії, Королівство Данії, Республіка Ірландія, Італійська Республіка, Велике Герцогство Люксембург, Королівство Нідерландів, Королівство Норвегії, Сполученого Королівства Великої Британії та Північної Ірландії, Французька Республіка і Королівство Швеції. Штаб-квартира РЄ розташувалася в Страсбурзі - місті на кордоні Франції та Німеччини, як символ примирення двох країн.

5 травня 1949 року в Ніцці (Франція) помер Моріс Метерлінк, бельгійський драматург і поет, лауреат Нобелівської премії з літератури (1911). Метерлінк вважається одним з родоначальників театру абсурду. Автор символістських п'єс-казок «Принцеса Мален», «Пелеас і Мелісанда», «Смерть Тентажиля», «Синій птах», естетичних і філософських есе.

Алан Шепард
Алан Шепард

5 травня 1961 року відбувся перший суборбітальний політ американського космонавта. Алан Шепард на космічному кораблі "Меркурій" досяг висоти 186,5 кілометрів і здійснив посадку в водах Атлантичного ракетного полігону США в 486 кілометрах від точки старту. Політ тривав 15 хвилин 28 секунд.

5 травня 1970 року у Стрию Львівської області народився Святослав Шевчук, Глава і Отець Української греко-католицької церкви; з 27 березня 2011 року - Верховний архієпископ Києво-Галицький, митрополит Київський - предстоятель Української греко-католицької церкви.

5 травня 1981 року в Саутгемптоні (Велика Британія) народився Крейг Девід, британський поп-вокаліст і музикант. Дебютний сингл "Fill Me In", виданий 3 квітня 2000 року, зробив 19-річного вокаліста наймолодшим британським музикантом, який коли-небудь займав №1 в національному хіт-параді.

5 травня 1984 року в тюремній лікарні російської Пермі помер Олекса Тихий, український дисидент і правозахисник, педагог, мовознавець. Член-засновник Української Гельсінської групи.

5 травня 1988 року було здійснено першу телетрансляцію з вершини Евересту.

5 травня 1988 року в Лондоні народилася Адель, британська співачка, автор-виконавець і поет. У 2007 році Адель перемогла в номінації "Вибір критиків" на премії "Brit Awards" і за підсумками опитування була визнана новим кращим виконавцем на "BBC Sound Of 2008". Дебютний альбом "19" був випущений в 2008 році і став комерційно успішним. На 51-ій церемонії "Grammy" в 2009 Адель отримала нагороди в номінаціях "Кращий новий виконавець" і "Краще жіноче вокальне поп-виконання".

5 травня 1999 вперше в історії Шотландії відбулися вибори власного парламенту. 11 вересня 1997 року в королівстві пройшов повторний референдум, на якому понад 60% громадян висловилися на користь створення окремого шотландського парламенту. 12 травня 1999 року відбулось відкриття відновленого парламенту Шотландії, який налічував 129 членів, 73 з яких обираються шляхом прямого голосування по виборчих округах і 56 - за принципом пропорційного представництва.

5 травня 2005 року в Бориславі (Львівська обл.) помер Іван Гнатюк, український поет, прозаїк, перекладач. Член Національної спілки письменників України (1967), лауреат Національної премії України ім. Тараса Шевченка (2000).

5 травня 2010 року в Римі у віці 99 років померла Джульєтта Сіміонато, італійська оперна співачка (меццо-сопрано), зірка світової оперної сцени 40-50-х років ХХ століття. У 1966 році діва покинула велику сцену, проте не залишила музику, присвятивши себе викладацькій діяльності, займатися якою вона продовжувала аж до останніх років свого життя.

Олександр Рудяченко. Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-