4 травня: народний календар і астровісник

4 травня: народний календар і астровісник

Укрінформ
Де нині відзначають День Зе, яким видасться літо і чи буде настрій більш мінливим за погоду

В далекій, але завжди милій українському серцю Японії сьогодні День Зелені, або зелених насаджень. На початку травня ця острівна держава в буквальному сенсі потопає в зелені та квітах, не згірше за вишукано-тюльпанові Нідерланди. За офіційними даними, лісові і паркові масиви займають майже 70% японської території (в Україні — близько 15%).

А в Великій Британії сьогодні розпочинається фестиваль... сажотрусів Рочестера. На сьогодні в Англії налічується близько 600 сажотрусів. За народним повір’ям, зустріти сажотруса — добра прикмета. Представників цієї професії завжди запрошували на весілля. В Україні теж є сажотруси — доглядачі коминів — зокрема в Чернівцях і Львові. Між іншим, хто не знає, у тому ж таки Львові, на даху славнозвісного “Будинку легенд” встановлено бронзову скульптуру сажотруса.

Церква ж сьогодні вшановує священномученика єпископа Януарія, а також мучеників Прокула, Соссія і Фавста, які прийняли мученицьку смерть близько 305 року за часів Діоклетіана. Цього дня мала зацвісти черемха. За цим деревом визначали, яким буде літо: якщо черемха зацвітала рано, то літо мало бути теплим і гожим, якщо ні – то прохолодним і дощовим.

З іменинами вітайте Федора, Олексія, Дениса.

Місяць у Тільці. 29 і 1-ий місячні дні. День спонтанних учинків, непередбачуваних подій і мінливого настрою. Обережність і обачність не будуть зайвими і надмірними за будь-яких обставин. Дмухайте на холодну воду, не затримуйтесь на перехрестях і не довіряйте незнайомцям. Категорично забороняється займатися будь-якими тонкими практиками, думати про когось щось лихе — зло неодмінно повернеться бумерангом. З чистим серцем і ясним розумом готуймося вступити в новий місячний цикл.

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1965: –0,6, а найтеплішим у 1911 - +28,9.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-